Barndagar TCO:s recept för mer pappaledighet
Många mammor går ner i arbetstid när barnen är små. Särskilda barndagar skulle kunna få fler pappor att göra detsamma, enligt det förslag TCO lägger i sitt nya jämställdhetspolitiska program.
Nästan hälften av alla kvinnor med barn i förskoleåldern jobbar deltid, medan de allra flesta män jobbar heltid. Rätten för föräldrar att gå ner i arbetstid utnyttjas tio gånger oftare av kvinnor än av män, men det vill TCO ändra på.
– Det är vanligt att kvinnor anpassar sina arbetstider efter familjens behov. Vi anser att den viktigaste frågan för ett jämställt arbetsliv är att förmå män att göra detsamma, säger Ulrika Hagström, jämställdhetsansvarig på TCO.
I sitt nya jämställdhetspolitiska program som presenterades i dag konstaterar TCO att politikerna under många år försökt få kvinnor att jobba mer, men att inget gjorts för att männen ska ta större del av det obetalda arbetet med hem och barn.
TCO föreslår därför att en ny form av barndagar införs. Föräldrarna ska få 90 barndagar var med föräldrapenning, och de kan inte kan överlåts på den andra föräldern. Ensamstående vårdnadshavare får 180 dagar. Dagarna ska kunna tas ut en dag i veckan, eller som motsvarande förkortning av arbetstiden, tills barnet fyller sju år.
– Barndagarna gör så att båda föräldrarna kan gå ner i arbetstid under två år utan att förlora på det ekonomiskt, säger Ulrika Hagström.
Barndagarna ska ersätta de 90 garantidagarna som i dag finns i föräldraförsäkringen.
TCO vill också utöka de så kallade pappamånaderna, alltså de månader som en förälder inte kan överlåta till den andra, från dagens två till fyra månader.
– Det är bra för barnen. Det är bra för jämställdheten och det är helt avgörande för att vi ska få ett jämställt arbetsliv att männen tar ut en större del av föräldraledigheten, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.