Unionens rapport visar löneutrymme
Företagens omsättning ökar och lönsamheten ligger högt. Det går bra för företagen i Sverige och det är inte alls kris som arbetsgivarna hävdar.
Det är innehållet i en rapport från fackförbundet Unionen. Fackets ekonom Daniel Lind säger att det betyder att det finns ett löneutrymme. Slutsatsen går stick i stäv med arbetsgivarnas syn på den ekonomiska utvecklingen.
– Arbetsgivarnas uppgift är att prata ner löneutrymme. Vår uppgift är att skapa en balanserad bild för att kunna avgöra vilka löneökningar ekonomin klarar, säger Daniel Lind, chefsekonom hos Unionen.
Den nya rapporten, Unionens bolagsindikator, bygger på en undersökning av börsens alla 245 bolag för tiden fram till och med tredje kvartalet i år. Börsbolagen brukar ge en bra bild av läget i hela näringslivet, enligt Unionen,
Rapporten är gjord med hjälp av uppgifter från Scb och från Thomson Reuters databas Worldscope, som sammanställer alla företagsanalytikers prognoser. Och Unionen kommer fram till att det sammantaget ser ganska bra ut.
Enligt rapporten är läget bra när det gäller omsättning, vinst och soliditet. Omsättningen är på samma nivå som före finanskrisen. Vinsten – rörelsemarginalen – är liksom förra året runt 15 procent och det är högre än före finanskrisen. Vinsten förväntas ligga kvar där de närmaste två åren och börsföretagens egna lönsamhetsprognoser har bara marginellt av den ekonomiska oron i EU. Soliditeten är starkare än före finanskrisen, vilket gör att företagens möjligheter att klara nedgångar är starkare än före finanskrisen.
Daniel Lind pekar dessutom på att orderingången inte sjunker i den takt som den allmänna debatten ger sken av. Han lyfter också fram att Konjunkturinstitutet och Riksbanken tror att sysselsättningen kommer fortsätta öka nästa år och att IMF – internationella valutafonden – spår att världshandeln går upp med 6 procent.
– Krisstämpeln som arbetsgivarna försöker sätta på ekonomin stämmer inte. Det handlar om en avmattning från en hög nivå. Det finns fortfarande ett löneutrymme i trakterna av det historiska snittet, säger Unionens chefsekonom.
Enda bekymret enligt rapporten är att investeringarna går ner. Investeringarna andel av omsättningen minskar och de spås göra det även de närmaste åren.
– Det är oroande. Låg investeringsnivå riskerar att skada den långsiktiga utvecklingskraften och förmågan att skapa fler och bättre jobb, säger Daniel Lind.
Han har ingen färdig förklaring utan frågar sig om det kan handla om att vinstkraven i företagen är för stora eller om en delförklaring kanske är att marknadsföring och forskning inte räknas som investeringar – utan bokförs som en ren kostnad.