Seger efter 309 dagar i kran
Efter nästan ett år i en varvskran har den fackliga aktivisten Kim Jin-suk klättrat ned. I 309 dagar protesterade hon mot uppsägningar på varvet i den sydkoreanska staden Busan.
– Jag visste att jag skulle komma ned levande. Jag trodde hela tiden på medlemmarna i facket. Det var ni som räddade mig, sa hon i ett tal efter att hon tagit sig ned från den 35 meter höga varvskranen, rapporterar sydkoreansk media.
För snart ett år sedan meddelade företaget Hanjin att det skulle säga upp 400 anställda. Företaget ville flytta produktionen till Filipinerna och andra länder där lönekostnaderna var lägre.
Det sydkoreanska metallfacket svarade dock med att varsla sina medlemmar om strejk. Den 6 januari fick konflikten dock en oväntad vändning. Den 51-åriga fackliga aktivisten och författaren Kim Jin-suk tog sig in på företagets område och klättrade upp i varvets kran nummer 85.
Från kranens förarhytt meddelade hon att hon skulle stanna där till fackets krav om återanställningar blivit tillgodosedda.
Därefter följde långa förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Det har även blivit flera våldsamma sammanstötningar mellan de strejkande arbetarna och vakter som anlitats av företaget.
Mat och dryck under den 309 dagar långa protesten fick Kim Jin-suk genom att fira ned en hink till sina fackliga kamrater på marken.
Under protestaktionen twittrade hon och talade med medier från hela världen via en telefon som hon laddade upp med solceller.
– Företaget hävdar att uppsägningarna är nödvändiga men 2010 så gjorde företaget en vinst på 65,5 miljoner dollar, sa hon i en intervju med den amerikanska mediabolaget The Stream i somras.
Konflikten har fått stor uppmärksamhet i Sydkorea och många, såväl fackliga som icke fackliga medlemmar, har stött hennes aktion.
Den 10 november avslutades den dock efter att metallfacket röstat om att godta ett förslag från företaget som går ut på att 94 arbetare ska återanställas. De övriga uppsagda ska få ekonomisk kompensation.