En sjuksköterska blev smittad med tuberkulos efter att ha återanvänt andningsskydd avsedda för engångsbruk. Arbetsmiljöbrott, hävdade åklagaren. Men det anser inte tingsrätten och friar arbetsgivaren.

Sjuksköterskan vid infektionskliniken i Kristianstad blev smittad med tuberkulos av en patient när hon återanvände ett engångsskydd. Kliniken hade inga fastställda rutiner för hanteringen av skydden, men det var accepterat att återanvända dem under ett arbetspass med samma patient.

Det råder inget tvivel om att sköterskan smittats av patienten och att orsaken varit det återanvända andningsskyddet, slår tingsrätten fast. Bakterierna måste ha tagit sig in i kroppen antingen genom filtret eller genom glipor runt skyddet. Någon annan förklaring finns inte, enligt rätten.

Å andra sidan kan de aktuella andningsskydden aldrig ge ett fullständigt skydd mot smitta. Två läkare som vittnade i rätten gjorde dessutom rakt motsatta bedömningar. Den ena sade att av- och påtagningar försämrade skyddet, medan den andra hävdade att passformen blev bättre genom återanvändning.

Rätten konstaterar vidare att verksamhetschefen, som var ansvarig för arbetsmiljön på kliniken, inte gjort en så detaljerad analys av smittoriskerna som Arbetsmiljöverkets regler kräver.

Men, understryker rätten, även om han hade gjort det är det ”inte i hög grad sannolikt” att han skulle infört ett förbud mot återanvändning. Rutinerna har varierat på landets sjukhus, det har inte funnits en etablerad praxis och det har inte heller inträffat något olycksfall någonstans i Sverige som skulle få verksamhetschefen att komma fram till den slutsatsen, resonerar rätten.

Visserligen har chefen brutit mot arbetsmiljöreglerna, men han har inte gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrottet ”vållande till sjukdom”, fastslår Kristianstads tingsrätt.

Åklagare Lotten Loberg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö (Rema) har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen. Enligt Loberg har de stora sjukhusen i landet som rutin att slänga andningsskydden efter att man använt dem en gång. Också infektionskliniken i Kristianstad har ändrat sina rutiner efter det inträffade.

– Det har bara varit ett fåtal mindre sjukhus som haft rutinen att återanvända andningsskydden under en dag, under förutsättning att de inte blir fuktiga.

Innebär domen att det nu är fritt fram att återanvända andningsskydden inom vården?

– Enligt min bedömning skulle man inte kunna tolka domen som att det är fritt fram att återanvända engångsskydden, säger Lotten Loberg.

Det var huvudskyddsombudet som vände sig till Arbetsmiljöverket, som i sin tur anmälde händelsen till åtal. För arbetsmiljöbrottet ”vållande till sjukdom” är straffet böter eller fängelse upp till sex månader.