Byggnads kräver krafttag mot olyckorna
Att alla byggföretag ska vara arbetsmiljöcertifierade blir ett av Byggnads krav i avtalsrörelsen. Facket vill få bukt med de många allvarliga olyckorna i branschen.
Varannan byggarbetare är rädd för att gå till jobbet, enligt en undersökning Byggnads låtit Novus opinion genomföra bland fackets medlemmar. Nästan lika många tycker att arbetsgivarens säkerhetsinformation är bristfällig och var tredje har varit sjukskriven efter en jobbolycka.
Förra året inträffade 3 033 olyckor i byggbranschen som ledde till sjukskrivning och nu har facket fått nog. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver Byggnads ordförande Hans Tilly och avtalssekreterare Torbjörn Johansson åtgärder.
”I vilken annan bransch eller yrkeskår skulle det vara acceptabelt att i så stor utsträckning vara rädd att gå till jobbet, bli sjukskriven eller dö på grund av dålig arbetsmiljö?” skriver de.
Facket kräver att alla byggföretag måste genomgå en arbetsmiljöcertifiering för att få vara verksamma i byggbranschen.
Certifieringen ska bland annat innebära utbildningskrav för anställda och företagsledningar, krav på företagshälsovård och att företaget avsätter pengar till en särskild arbetsmiljöfond som förvaltas av parterna.
Kraven kommer att föras fram i de kommande avtalsförhandlingarna och ska gälla samtliga företag i byggbranschen. Certifiering ska också vara ett krav vid alla offentliga upphandlingar, anbud och avtal och om certifiering saknas ska avtalen hävas, enligt Byggnads.
Byggnads motpart, arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI), ser positivt på att Byggnads vill satsa på att öka säkerheten.
– Det är bra att Byggnads lyfter fram arbetsmiljöfrågan och vill åstadkomma en attitydförändring precis som vi. Vi vill få bort det riskbeteende som finns i branschen och som orsakar en stor del av olyckorna, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
Enligt honom har BI redan fokuserat på arbetsmiljöfrågor i flera år och kan visa att trivseln i byggbranschen är hög och att olycksfrekvensen sjunker.
En obligatorisk arbetsmiljöcertifiering, som facket kräver, är han dock tveksam till.
– Vi och facket har säkert olika uppfattningar om vad en certifiering ska innehålla. Jag tror också att det vore bättre med en frivillig certifiering där företag kan ansluta sig och få en slags kvalitetsstämpel, att det är bättre om det blir något positivt än ett tvång, säger han.
Fakta
Byggnads krav för arbetsmiljöcertifiering
1. Avklarad skyddsombudsutbildning i 14 dagar för arbetstagare och ledning.
2. Ett nytt utbildningsprogram om skydds- och arbetsmiljö ska tas fram som alla anställda och företagsledningen måste genomgå för att ett ”grönt kort” som behörighet för att få vistas på arbetsplatsen.
3. De tekniska kraven för maskiner och verktyg ska vara uppfyllda.
4. Företagen ska betala en viss procent av sin vinst till en arbetsmiljöfond som förvaltas av fack och arbetsgivare. Pengarna ska användas till de lokala skyddsombudens verksamhet och till forskning.
5. Företaget ska vara anslutet till en företagshälsovård.
6. Om det ändå händer en allvarlig olycka där utredningen visar att företaget är skyldigt ska företaget förlora sin certifiering och bli tvunget att ansöka på nytt.