Vi lever under våra tillgångar!
I dag råder en lite konstig och väldigt ensidig debatt. Debatten hejas på av Anders Borg och Fredrik Reinfelt. Ute i Europa missköter länder som Italien, Grekland, Spanien, Portugal med flera sin ekonomi på ett helt ansvarslöst sätt. Vem som har mest skuld till krisen, banker, regeringar eller befolkningen i dessa länder, är det nog ingen som vetenskapligt kan bevisa. Det man med säkerhet kan säga, är att de råd och prognoser som den ekonomiska eliten gett oss under årens lopp nästan uteslutande visat sig vara felaktiga. Så varför skulle dagens råd om framtiden från bankerna och kunniga ekonomer vara riktiga? Det är nog inga råd som värnar om befolkningen i Europa, utan råd som mer värnar om de egna förmögenheterna och bankernas redan sprängfyllda kassor.
Rykten sprids om 40–50-åringar som går i pension. Deras sociala skyddsnät gör att dessa länder snart är förvandlade till fattiga bananrepubliker. De har levt över sina tillgångar och får skylla sig själva. Vi ska helst inte hjälpa dem. Vi ska i stället passa oss noga så att vi inte hamnar i samma situation. Detta betyder: Håll i pengarna. Investera inte. Förbättra inte ersättningar och villkor i våra välfärdssystem, för då kan det sluta som i Grekland?
Men vad är sanningen? När man besöker dessa länder, slås man inte av en befolkning som lever i överflöd i sus och dus. Om man tittar på utgifter i försäkringskassans statistik i olika länder ser man att exempelvis Grekland har lägre utgifter för socialförsäkringar än Tyskland.
Pension vid 50 år? Grekland har 61 år som genomsnittlig pensioneringsålder. Sverige har något ytterligare år. Mer än hälften av befolkningen i Sverige slutar jobba innan de fyllt 65 år.
En sanning är att Sverige och andra länder i Europa lever under sina tillgångar. Detta eftersom vi inte har rätt utbildad befolkning för de nyttigheter som behöver utföras. Antingen är utbildningen fel, eller saknas helt. Våra invandrare går arbetslösa. Människor som inte har full arbetsförmåga, tillfälligt eller permanent, utnyttjas inte.
Vi behöver bygga bostäder, järnvägar, vägar. Vi behöver växla om till ett mer miljövänligt samhälle. Detta kan betyda tillverkning av vindkraft, solkraft , vågkraft med mera.
Vi behöver kraftigt öka forskningen på dessa områden. Stora insatser på information
kring energibesparing och källsortering behövs.
Våra äldre kommer att kräva mer insatser de närmaste 20 åren.
Denna uppräkning kan fortsaätta hur länge som helst. Men om Alliansen menar allvar och dammar av sitt eget uppfunna uttryck ”Utanförskapet”, ja, då kommer man att se att vi verkligen inte lever över våra tillgångar. Kan vi utnyttja den helt enorma naturresurs som alla utanför arbetsmarknaden utgör? Kan vi utnyttja alla de nyttigheter som vi tillsammans behöver göra, för att göra samhället mänskligare och mer miljövänligt? Kan vi göra allt detta, så utnyttjar vi våra gemensamma tillgångar på ett ekonomiskt och mänskligt optimalt sätt.
Gör vi inte det, kan vi med fog säga att vi har levt och lever under våra tillgängliga tillgångar.
Peter Holkko
Fackligt aktiv i LO och SEKO