Tyska CDU svänger om lagstadgad minimilön
Tyskland kan vara på väg mot en allmän lagstadgad minimilön.
Det är förbundskansler Angela Merkel och regeringspartiet CDU som svängt i den känsliga frågan. Och ett förslag finns redan, framtaget av en arbetsgrupp inom partiet. CDU väntas ta ställning under partidagarna mitten av november.
Bakom omsvängningen finns allt fler vittnesmål om mycket låga löner i ett flertal branscher på den tyska arbetsmarknaden och betydande svårigheter för facken att undvika vad som kallas fattiglappslöner.
DGB:s ordförande, (tyska LO) Michael Sommer, är därför positiv till den politiska förändringen signalerad från CDU och förbundskansler Angela Merkels sida.
Lagstadgade minimilöner finns sedan flera år tillbaka i flera branscher och i flera regioner. Det finns bland annat i bygg- och anläggningssektorn. I västra Tyskland är miniminivån runt 70 kronor i timmen medan den är något lägre i delstaterna i forna Östtyskland.
På de flesta avtalsområden saknas dock lagstadgade minimilöner. Och många arbetssökande bjuder därför under varandra och arbetar för än lägre löner än de minimilöner som finns i vissa branscher. Det är detta facken hoppas kunna sätta stopp för med hjälp av lagen. Den egna kraften räcker inte till för att undvika lönekonkurrens.
Tankarna hos den arbetsgrupp inom CDU som utarbetat förslaget till en enda allmän lagstadgad minimilön är att den ska förhand las fram av en kommission bestående av företrädare för fack och arbetsgivare och därefter förvandlas till lag.
Inom den styrande regeringskoalitionen är frågan om lagstadgad minimilön ytterst känslig. Liberalerna inom FDP är kallsinniga och hänvisar till den skrivna överenskommelsen när koalitionen ingicks. Då var båda partierna emot lagstadgade minimilöner.