EU:s zombie har åter börjat röra på sig. Just nu ser Europafacket och arbetsgivarna i Businesseurope över möjligheten att förhandla om direktivet som styr arbetstiderna i EU.

Det liknar allt mer en levande död år efter år stapplat genom EU:s arbetsmarknadspolitik – arbetstidsdirektivet.

I dag säger EU:s regler att anställda som mest får jobba 48 timmar i veckan, inklusive jourtid. Många EU-länder tycker dock att reglerna är för hårda. De har begärt och fått ett undantag, en så kallad opt-out. Frågan om arbetstiden har varit omdiskuterad i många år.

Nu ser det ut som att frågan är på väg upp igen.

– Senaste den 6 november ska medlemsorganisationerna lämna sitt svar till Europafacket som ska besluta ifall det ska gå in i förhandlingar om direktivet igen, säger Johan Danielsson på LO:s internationella enhet.

Europafacket vill ta bort möjligheterna för länderna att slippa följa EU:s arbetstidsregler. 
Just nu är stalltipset att Europafacket kommer att säga ja till överläggningar med Businesseurope. Arbetsgivarna vill ha kvar möjligheten för länderna att göra undantag från EU:s angivna arbetstider. Dessutom vill de ha förlängda beräkningsperioder så att de får en större flexibilitet i exempelvis schemaläggning.

Johan Danielsson säger att det finns stora hinder innan det går att nå en partsöverenskommelse som sedan EU kan diskutera.

– Arbetsgivarnas förhandlingsdelegation har svårt att kompromissa. I Businesseurope stadgar finns inskrivet att deras medlemmar enhälligt måste acceptera ett förhandlingsresultat. Det försvårar förhandlingarna, säger Johan Danielsson.

Arbetstidsdirektivet

Det nuvarande arbetstidsdirektivet är från 1993 och sätter en gräns för veckoarbetstiden till 48 timmar i veckan. Av EU:s 27 länder har fjorton länder infört direktivet. 2004 föreslog EU-kommissionen en förändring av direktivet.  Skarpa förhandlingar skedde 2006 och våren 2009 men misslyckades. När EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso omvaldes hösten 2009 sa han att kommissionen skulle lägga fram ett nytt förslag efter en konsultation med de sociala parterna, vilket sker nu.

Källa: fackligt.eu