Veckans METALL: Guld
Mycket i utställningen med unika sydamerikanska föremål är värt att stanna upp vid, keramik och bruksting, inte minst de helt fantastiska knippen av trådar i olika färger med knutar på som kunde administrera hela samhället. Inkas verkar ha varit ena hejare på förvaltning, trots att de saknade skriftspråk. Deras schamanistiska världsbild med tre parallella världar är också helt underbar att stå och fundera kring.
Men det är förstås guldet som förbluffar. Solens svett. Och dess syster silvret. Månens tårar. Det verkar som om ädelmetallerna överflödade hela samhället, som ett slags gudsnärvaro. Och utan att nånsin vara ett betalningsmedel.
När stöldgodset kom in i den europeiska ekonomin fick det ett värde, och blev till och med det som startade kapitalismen, hävdar Fernando Rosas Moscoso i den lika lärda som vackra katalogen.
Men innan dess var det alltså värdelöst. Uppfyllde den dröm som många av alkemisterna hade, att om det finns obegränsad tillgång på guld förvandlas världens grundvalar.
Nu när alla tillfälliga värden är i gungning knyts allt fleras förhoppning till guldet. Över hela världen har familjer och släkter samlat värdet av sitt arbete i tackor och smycken, som en yttersta garanti.
Men tänk om alltsammans bygger på en överskattning. Guldet har i och för sig ett värde inom elektronik och prydnad. Men att det är värt så mycket beror på att vi litar på det.
Tänk om proppen dras ur. Om ingen vill köpa guld längre. Om misstron sprider sig som en epidemi.
Jag tror att den dagen kommer. Det är staterna som garanterar guldets värde. Och de har ingen framtid, verkar det. Kvar blir en underbar materia som mest duger till heliga leksaker. Gå därför till bergrummet på Skeppsholmen och samla hobbyinspiration redan nu. Eller ännu bättre: sälj medan tid är!
Utställning
INKA. Guldskatter i Bergrummet
Plats: Skeppsholmen, Stockholm t o m 12 februari