Wallenberg leder LKAB-styrelse
”En kioskvältare”, säger facket om utnämningen av Marcus Wallenberg till ny styrelseordförande i statliga gruvbolaget LKAB.
– Han är en riktig privatkapitalist, säger Gruvtolvans ordförande Janne Thelin.
Ja, som Wallenbergare och styrelseledamot i en lång rad av de börsjättar som ingår i familjens imperium är Marcus Wallenberg en av det privata näringslivets allra mäktigaste.
Han är dessutom känd bonusförespråkare och ordförande i både SEB och Electrolux — två bolag vars ersättningar till vd blivit uppmärksammade och omdebatterade. Men han har inget problem med regeringens förbud mot chefsbonusar i de statliga bolagen.
– Jag är medveten om att det finns riktlinjer från staten. Det är ägarna som bestämmer dem. Jag har ingen annan kommentar till det, sade Wallenberg under en pressträff.
Regeringens utnämning tog de fackliga representanterna vid LKAB helt på sängen:
– Hoppsan. Det var då en nyhet för oss. Vad jag tycker? Jag har faktiskt ingen aning. Det här måste få smälta in först. Det var då helt otippat, var första reaktionen från Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson.
– Visst var det en kioskvältare, det var det verkligen, sade Janne Thelin på Gruvtolvan om beskedet.
Thelin tror dock att Wallenberg kan bli en ”positiv injektion” för statliga LKAB, och framhåller en egenskap hos Wallenbergarna som han tycker om:
– De har alltid varit långsiktiga, det är bra med dem.
Wallenberg ersätter den tillfälliga lösningen Lars-Åke Helgesson som i våras tog över efter LKAB:s mångårige ordförande Björn Sprängare. Han saknar erfarenhet från gruvindustrin och känner ”stor ödmjukhet” inför det nya uppdraget.
– Med en rörelsemarginal på 40 procent så undrar man vad man kan göra för att hjälpa till att det ska bli ännu bättre. Men jag är i alla fall väldigt glad att få möjligheten att bidra.
Han menar att LKAB:s verksamhet ”ligger nära” familjen Wallenberg som ”har arbetat med viktiga svenska frågor under många generationer”.
– Det är extra roligt eftersom jag har en förfader, min farfars farbror som hette Knut Agaton, som faktiskt var med rätt aktivt under den tid då LKAB bildades, och malmbanan sattes på plats.
Arvodet till Wallenberg blir 570 000 kronor per år, samma som nuvarande ordförande har.