Foto: Jessica Gow

Papperslösa Seyoum Emawayish fick 48 000 kronor efter att Fastighets gjort upp med städbolaget Balanzen.

– Det känns jättebra. Det är skönt att det till slut hände något, säger hon till LO-Tidningen.

Förra sommaren blev en mardröm för
Seyoum Emawayish.

Den 8 juni städade hon en trappuppgång. Plötsligt rycker hon till och faller handlöst ner för trapporna. Några sekunder senare blöder det från näsan och munnen, men värst var smärtan i handlederna.

Akutläkaren på Södersjukhuset konstaterade att hon hade två allvarliga frakturer och metallskenor har opererats in i hennes handleder.

När olyckan skedde hade Seyoum Emawayishs asylansökan avslagits och hennes arbetstillstånd gått ut. Hon hade ansökt två gånger och fått nej två gånger sedan hon kommit från Etiopien.

Eftersom städföretaget Balanzen dröjde med att anmäla skadan till sitt försäkringsbolag fick hon inte några pengar. Efter ett tag vände sig Seyoum Emawayish till Fackligt center för papperslösa som skickade ärendet vidare till Fastighets i Stockholm.

Facket kunde snabbt konstatera att städbolaget inte bara missat anmälan till försäkringsbolaget utan även hade betalt för lite lön. Fastighets riktade då ett krav på drygt 52 000 kronor mot företaget, en summa som senare kom att stiga.

I maj i år vann Seyoum Emawayish en första delseger – då hon fick drygt 6 000 kronor för sveda och värk från försäkringsbolaget Afa.

Hon var dock kritisk till hur facket agerade. Ärendet drog ut på tiden. Hon hade svårt att få tag på sin handläggare på Fastighets.

Förra veckan tog en ny handläggare på Fastighets över hennes ärenden.

– Då gick det jättesnabbt. Det var klart efter bara två dagar, säger Seyoum Emawayish som nu ska få 48 000 kronor från Balanzen.

Den nya handläggaren Noe Arone säger att pengarna är retroaktiv lön, semesterersättning och sjuklön.

– Företaget betalde 90 kronor i timmen men skulle enligt kontraktet betala 111 kronor.

– Och även om Seyoum saknade ett giltigt arbetstillstånd så har hon samma rätt som alla andra. Hon har sålt sin arbetskraft och rätt att få sin lön. Företaget måste följa avtalet och då vi hotade med att gå till domstol fick vi igenom våra krav.

Varför tog det så lång tid för er att hjälpa henne?

– Jag kan inte kommentera det, men vi har haft en stor omorganisation i förbundet och den har tagit mycket kraft från oss, säger Noe Arone.

FAKTA

Ordet papperslös härrör från franskans sans-papier och är en benämning på dem som lever i Sverige utan tillstånd. Asylsökande är inte papperslösa. Uppskattningar visar att det finns mellan 10 000 och 50 000 papperslösa i Sverige. Mellan 2 000 och 3 000 antas vara barn.
Papperslösa står inte utanför lagen. Papperslösa som stannat längre än sex månader är exempelvis skattskyldiga i Sverige, de har däremot inte samma rätt att ta del av välfärdsförmånerna. Många vågar inte kräva sina rättigheter eftersom de riskerar att utvisas.
Det är olagligt att arbeta men också att anställa personer utan arbetstillstånd. Papperslösa tvingas därför jobba svart om de ska försörja sig. Ofta handlar det om jobb på restauranger och kiosker, i butiker, städ- eller byggbranschen.