Politiska beslut har sänkt arbetsgivarnas kostnader för de anställdas försäkringar drastiskt. Det skapar utrymme för att förbättra försäkringarna, anser förhandlare i LO-förbunden.

Om det finns kollektivavtal på ditt jobb har du försäkringar som arbetsgivaren betalar. De kompletterar den allmänna socialförsäkringen och ger extra ersättning vid sjukdom, dödsfall, arbetsskada och uppsägning.

Dyrast för arbetsgivarna är kostnaderna om du blir långvarigt sjuk. Under början av 2000-talet, fram till och med 2008, låg kostnaden kring två procent av lönesumman. Av det stod själva Av­talsgruppsjukförsäkringen, AGS, för en och en halv procent, medan resten gick till en premiebefrielseförsäkring för pensionsinbetalningar för sjuka anställda.

Men den 1 juli 2008 ändrades för­ut­sättningarna i ett slag. Allians­regering­en skärpte villkoren för sjuk­penning och – framför allt – sjuker­sättning.

Och eftersom ersättningen från AGS är direkt kopplad till rätten till allmän sjukpenning eller sjukersättning, så sjönk arbetsgivarnas kostnad för AGS drastiskt. Den är i år 0,38 procent av lönesumman.

– Viktigast för de sänkta kostnaderna är att så många färre beviljas sjukersättning, säger Anders Jonsson, chefsaktuarie vid Afa Försäkring, som administrerar de kollektivavtalade försäkringarna.

Till den som får sjukersättning kan AGS-ersättningen nämligen komma att betalas ut i många år. Då blir kostnaden hög. För att klara det avsätter Afa Försäkring på förhand den summa som beräknas gå åt.

Innan sjukförsäkringen ändrades 2008 hade Afa alltså reserver, som skulle räcka för det antal förtidspensionärer man kalkylerade med i början av 2000-talet.

Nu räknar Försäkringskassan med att de nybeviljade sjukersättningarna minskar från som mest 70 000 om året till 7 000. Den minskade risken för dyra långa sjukfall ger en mycket god konsolidering i Afa Sjukförsäkring. Under 2009 och 2010 behövde arbetsgivarna inte betala alls för AGS, och från och med i år är premierna alltså 0,38 procent.

Anders Jonsson bedömer att den låga premienivån är långsiktigt hållbar.

– Ja, om inte lagarna eller för­säk­rings­villkoren ändras.

De senaste månadernas börsoro förändrar inte den bilden.

– Vår konsolidering bör klara sådana svängningar. Först fem till tio år med sämre intjänandeförmåga riskerar att leda till att premierna måste höjas.

Tillfälligt sänkta kostnader för försäkringarna kan facket knappast se som ett ökat löneutrymme att förhandla om – då skulle ju tillfälligt ökade kostnader betyda minskat löneutrymme. Men allt tyder på att kostnaderna för sjuka LO-medlemmar nu har växlats ner varaktigt.

– Det betyder att det finns pengar för att utöka förmånerna, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef hos Elektrikerna, som får medhåll av bland andra Matts Jutterström, förhandlingsombudsman vid Pappers.

LO träffar i nästa vecka Svenskt Näringsliv för att förhandla om förbätt­ringar i försäkringarna. Facket kommer att hävda att kraven inte kostar någonting, arbetsgivarna kommer att säga emot.

Men båda sidor vet att det finns peng­ar som var avsedda för sjuka.