Bokläsning och statistik
Årets version av ”Kulturvanor i Sverige” har publicerats, och den första kollen går till tabell 10c ”Läst BOK minst varje vecka under de senaste 12 månaderna”.
Genomsnittet är 39%, det vill säga två av fem, medan tre av fem alltså, med Roland Barthes ord, ”berövar sig textnjutningen”.
Undersökningen har sen delats upp på Utbildning (grundskola-gymnasium-högskola) och Subjektiv klass (undersökningspersonens bedömning av i vilken klass h växte upp).
Av dem med bara grundskola är det bara 23% som läser varje vecka, medan siffran för dem som legat vid universitet är 55%.
Av dem som vuxit upp i arbetarhem är läsarandelen 29%, mot 60% i högre tjänstemannahem (och 42% i företagarhem).
Klasskillnaderna handlar alltså om att vanan att läsa får dubbelt så stort genomslag.
Tyvärr finns det inga motsvarande detaljmätningar för vilka som överhuvudtaget läste en bok under 2010, vi vet bara att de var 80%, tämligen jämnt fördelat över åldrarna, den lägsta siffran i undersökningens historia (sen 1989).
Antalet som läser minst en gång i veckan har ökat något sen föregående år, även om trenden är nedåtgående från toppåren i början av seklet.
Närmast oförändrat är förstås ett ganska bra utfall, med tanke på att allt fler möjligheter konkurrerar om livspusslet.
Men vi behöver bli fler. För läsning gör världen större. De två femtedelar som läser regelbundet är ju alltså minst dubbelt så många eftersom böckerna utvidgar världen när man öppnar dem.
SOM-institutet
...är en förkortning för Samhälle Opinion Medier. Det tillhör Göteborgs universitet.
Rapporten om kulturvanorna kan hämtas här.