Om Saab Automobile inte fixar fram pengar till augustilönerna är det bara en tidsfråga innan bilföretagets saga är all. Vägen går då obevekligen mot konkurs, enligt regelverket som styr facket och den statliga lönegarantin.

Det ekar tomt i Saabs kassakista. På onsdagskvällen meddelade Saab att man inte kan betala Metallarbetarnas löner i tid.

– Lönerna som skulle komma i morgon (torsdag) blir försenade. De blir inte utbetalade i morgon, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

TT: Är det oklart om man kan klara tjänstemännens löner på fredag?

– Vi gör allt vi kan för att få in de pengar som behövs. Vi får se hur snabbt vi kan göra det.

Saab har inga tillgängliga bankmedel. Kronofogden har bara hittat 3,2 miljoner kronor på företagets bankkonton.

På Unionen centralt i Stockholm har man redan den processuella vägen klar för sig. När väl Saab delgivits fackets betalningsuppmaning har bolaget sju dagar på sig att betala. Annars väntar konkurs.

– Ja, så är det. Vi har rätt att begära dem i konkurs på den åttonde dagen, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, till TT.

Om inte tjänstemannalönerna kommer i tid, det vill säga på fredag, räknar Wästfelt med att man redan i början av nästa vecka, sannolikt tisdag, skickar iväg det första delgivningsuppdraget till Saabledningen. Någon förhandlingsmån finns inte.

– Vår uppfattning är att de krav vi skickar iväg är klara och förfallna. Det är i princip bara för arbetsgivaren att betala för att undvika att vi går vidare med konkurs. Det är ett kategoriskt betalningskrav.

Delgivningen till Saab måste ske till bolagets firmatecknare och det är endast Saabs vd Victor Muller som i dag har rätt att ensam teckna Saabs firma. Däremot finns det flera som har rätt att ”två i förening” göra detsamma.

– Vi vet inte exakt till vem vi ska delge kravet. Är det så att det bara är Muller som kan delges så kan det ta några dagar. Det är också en orsak till att vi vill agera skyndsamt, säger Wästfelt.

TT: Är ni tvingade att begära Saab i konkurs i ett visst läge?

– Ja, det kan man säga. Det är att betala eller konkurs och därmed en lönegaranti som faller ut och som kan rädda våra medlemmars pengar. Det kan tyckas lite hårt, men så är regelverket.

Fakta

Så fungerar lönegarantin

När lönegarantin faller ut vid i konkurs ersätts varje drabbad arbetstagare med upp till cirka 170 000 kronor (fyra basbelopp).

Det beloppet ska täcka intjänad lön upp till tre månader före konkursen samt semesterersättning. Där ingår även lön för första månaden efter konkursdatumet.

– I Saabs läge har i princip alla våra medlemmar fullt skydd för intjänad lön och semester. Men pengar som tjänats in tidigare än tre månader innan konkursbeslutet täcks inte, säger Wästfelt.

Vid ett konkursbeslut tar en konkursförvaltare vid som normalt säger upp all personal och då gäller uppsägningstiden (i vanliga fall sex månader) för den bortre gränsen för lönegarantin. Ofta räcker lönegarantin för hela uppsägningstiden.

Källa: Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen (TT)