”Ta emot framtidens arbetskraft”
Bostadsbrist samt väntan på svenskundervisning och barnomsorg. Det är tre faktorer som försenar arbetet med att hjälpa nyanlända invandrare att hitta jobb.
Den 1 december 2010 tog Arbetsförmedlingen över ansvaret för nyanlända invandrare. Nu redovisar Arbetsförmedlingen erfarenheterna av de första sju månaderna till regeringen.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist efterlyser en attitydförändring hos kommunerna. I dag går det trögt att få dem att ta emot nyanlända flyktingar.
– Kommunerna måste tänka om och fråga sig hur de ska locka nyanlända så att de får arbetskraft i framtiden. Vi står inför en generationsväxling på arbetsmarknaden, betonar hon.
Bostadsbristen hotar själva grundidén med reformen. Den går ut på att Arbetsförmedlingen ska anvisa nyanlända till kommuner där det finns jobb.
– Problemet är att det finns jobb är det ont om bostäder. Tillgången på bostäder styr placeringarna i alldeles för hög grad, anser Marie Linell-Persson, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen har tagit hand om drygt 4 100 personer sedan den 1 december 2010. Det är 93 procent av alla nyanlända.
– Det är en väldigt bra siffra sju månader efter att reformen trädde i kraft, tycker Angeles Bermudez-Svankvist.
Tre fjärdedelar är under 40 år. En fjärdedel är under 25 år. Hälften har minst grundskola. Männen är mest välutbildade. Var sjunde nyanländ är akademiker. Siffrorna grundas på ett stickprov av 200 nyanlända.
Knappt 40 procent av de nyanlända finns i de tre storstadslänen. Det är det störst brist på bostäder. 2 900 nyanlända har begärt hjälp med bostad. Mindre än hälften har anvisats en bostad och bara en fjärdedel av alla bostadssökande har flyttat in.
Kort efter att de nyanlända har kommit till Sverige ska Arbetsförmedlingen träffa dem och arbeta fram en plan med slutmålet jobb och bostad. I ett första skede ska deras utbildning och kunskaper kartläggas, de ska få svenskundervisning och en snabbkurs i hur Sverige fungerar.
Så kallade etableringslotsar ska hjälpa dem in på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen handlar upp tjänsterna av främst privata företag. I juni fanns 151 företag med 784 anställda i 169 kommuner.
Många kommuner saknar etableringslotsar. Arbetsförmedlingen för samtal med regeringen om etableringslotsar i egen eller kommunal regi, något som inte är tillåtet i dag.
En fullständig utvärdering av reformen lär dröja några år. Ännu är det för tidigt att säga hur Arbetsförmedlingen har lyckats med målet att få nyanlända i jobb snabbare.
Under de första sju månaderna har ett 50-tal, det vill säga en procent av samtliga nyanlända, fått anställning. Instegsjobb är vanligast.