Rapporterade kränkningar
Den 19 oktober 2010 intervjuades Mehmet Sitki Dehset, ordförande för ett lärarfack, av ett holländskt tv-team. Han berättade om en undersökning som sa att 70 000 barn under flera månader jobbade med att skörda hasselnötter. Myndigheterna anser att han överdrev problemet. De rätta siffrorna är endast 35 000 elever, hävdas det. Mehmet riskerar att bli av med sitt lärarjobb på grund av intervjun.
Den 22 oktober 2010 ställdes 31 fackligt aktiva från Kesk inför domstol i de så kallade Keskrättegångarna. De är anklagade för ”intellektuellt stöd till illegala organisationer”. Bevisen har myndigheterna samlat från bland annat telefonavlyssningar. Enligt flera människorättsorganisationer är bevisningen bristfällig. De anklagade riskerar tioåriga fängelsestraff.
I slutet av september 2010 gjorde en underleverantör till UPS sig av med 160 anställda i regionen i Ankara och Izmir efter att de hade registrerats som fackliga medlemmar. Uppgifter finns om att UPS-chefer har trakasserat och tvingat anställda att gå ur facket. I juli förra sommaren inträffade ett skottdrama utanför ett registreringskontor när en chef i Izmir försökte stoppa sina anställda att registrera sig för fackligt medlemskap.
Den 15 och 16 december 2009 protesterade arbetare som förlorat sina jobb när Tekel (statliga tobaks- och alkoholmonopolet) privatiserades. Protesterna skedde utanför regeringspartiet AKP:s huvudkontor. Den 16 december drev polisen in demonstranterna i en park och satte in tårgas och vattenkanoner. Många av demonstranterna skadades allvarligt då polisen också använde klubbor. En fackföreningsledare arresterades.
Flera journalister och författare har åtalats och fängslats. Mer än 4 000 utredningar mot journalister pågår fortfarande och ett 70-tal uppges sitta i fängelse. De anklagas ofta för att kränka privatlivet eller för samröre med terrororganisationer. I mars 2011 stormade polis och militär förlag och tryckerier för att stoppa journalisten Ahmet Siks ännu inte utgivna bok Imamens armé. Boken publicerades dock senare på nätet.
Källor: Världsfacket IFS, Turkish Publishers Association