En halverad restaurangmoms skulle skattegynna branschen dubbelt upp. Få branscher är så ungdomstäta och redan nu slipper McDonalds och andra halva arbetsgivaravgiften för alla unga anställda.

När regeringen ryckt i budgetbromsen lobbar olika näringar nu för att övertyga regeringen om att gynna just dem. I onsdags påminde lärarna om halva löften som givits. Och med en ny undersökning som TT tagit del av visar restaurangnäringen att den står för stora delar av de nya jobben för ungdomar och invandrare.

Mellan 2000 och 2008 var jobbtillväxten för unga 19 procent i branschen. I övriga samhället var den noll, enligt en undersökning från Sveriges Hotell & Restaurangföretagare (SHR).

– I vår bransch är det låga trösklar att komma in, säger SHR:s vd Eva Östling Ollén.

En utebliven halvering av momsen, som regeringen nu överväger, riskerar att ge högre ungdomsarbetslöshet, enligt henne, speciellt om Sverige går in en sämre konjunktur.

Sex av tio anställda i näringen är under 34 år, enligt studien. Exakt hur många som är under 26 framgår inte, men torde vara rätt många. I dag betalar arbetsgivarna bara halv arbetsgivaravgift för anställda under 26 år. Men att branschen skulle bli dubbelt skattedopad om även momsen halverades är inget som Eva Östling Ollén direkt vill kommentera.

– Då måste jag fortfarande gå tillbaka och säga att vi har mycket hög ungdomsarbetslöshet.

Det är hennes huvudargument för lägre moms, som enligt branschens beräkningar skulle ge 10 000 nya jobb.

Facket är mer ljummet. Det är för sänkt moms men av andra anledningar. Några nya jobb tror inte restaurangfackets vice ordförande Therese Guovelin på.

Den halverade arbetsgivaravgiften för unga gav inte fler jobb, enligt henne, vilket är bevis nog.

– Det har inte blivit fler ungdomar i branschen i någon större utsträckning, säger Therese Guovelin.

Den lägre momsen kan dock bättra på den klena lönsamheten i branschen. Konkurserna har ökat.

– Det här kan ge förbättrad chans till överlevnad, säger Guovelin.