”Plundringarna i London är en karikatyr av ett samhälle där allt går ut på att konsumera, en karikatyr utförd av dem som har det så illa ställt att de är utestängda från all konsumtion.”

Tesen (i min sammanfattning) är inte heltäckande, men den kommer från en av världens främsta experter på underklasser, på dem som blir över i samhället, Zygmunt Bauman. Läs artikeln här.

Längst gick Bauman kanske i klassikern Auschwitz och det moderna samhället, som hävdar att människoutrotningarna och erövringarna under nazismen var ett sätt att hantera ett överskott på människor.

Hans hjärta och hjärna finns i alla fall hos dem som blir över. Och i morgon onsdag besöker han, 85 år gammal, Södra Teatern i Stockholm för en föreläsning om samtiden, om att världen håller på att byta skepnad och samhällsskick, och hur viktigt det är att vara med och påverka. Arrangör är Tankeverket.

Titeln på föredraget är ”Dagens interregnum och dess trefaldiga utmaning” och ett kort referat finns att läsa här.

Apropå London, så stod det en väldigt intressant artikel i Guardian av en förhärdad utrikeskorrespondent, Peter Beaumont, som råkar bo nästan i händelsernas centrum i Tottenham.

Han har många poänger men en är särskilt tänkvärd.

Nämligen att den som är arbetslös, går på soc eller på annat sätt står utanför får en väldigt begränsad värld, det kvarter han eller hon tillbringar hela sin tid i. En sorts hemmablindhet, som måste räknas med i alla förklaringar och resonemang kring mobbvåld.

Ledarkommentar

Läs även Martin Klepkes kommentar i LO-Tidningen till utvecklingen i England.