60 timmars arbetsvecka och lön bara när solen skiner – det är två av årets mest uppmärksammade fall av hur sommarlediga ungdomar utnyttjats. Båda fallen upptäcktes av LO-distriktens särskilda granskningar av villkoren vid feriearbete.

Rapporter om låga löner, extrema arbetstider, uteblivna anställningsbevis trots löften om jobb, vid-behov-anställningar med schemalagd arbetstid och mycket annat passerar LO:s jourtelefon. Frågorna är många Många sommar- och feriearbetande ungdomar.

– I början av sommaren handlade frågorna mycket om anställningsbevis och vilken lön som man kunde kräva. Senare har arbetstider och problem kring anställningsformer och uppsägningsregler blivit en allt större del av samtalen, säger Hanna Kriss på LO.

Och frågorna om arbetstider handlar inte bara om extremt långa pass. Lika vanligt är att ungdomar inte får arbeta de muntligt utlovade timmarna utan tvingas nöja sig med betydligt färre timmar och därmed lägre inkomster.

– Vi har haft flera sådana exempel, ofta kopplat till frågor om vilka uppsägningsregler som gäller om någon lyckas hitta ett annat jobb med fler och bättre betalda timmar, säger Hanna Kriss.

I flera LO-distrikt har dessutom kontroller av villkoren för sommarjobbande ungdomar visat på uppenbara brister både när det gäller löner och arbetstider. I Rättvik avslöjade LO:s granskning av ett antal företag att två 14-åringar arbetat 60 timmar i veckan, enligt Dalarnas Tidningar.

– Det är det grövsta vi sett i sommar, säger Viktor Rasjö, ombudsman på LO till DT.

En liknande granskning av villkor för feriearbetande i Västerbotten avslöjade lönevillkor på ett café som var kopplade till vädret. Lönen betalades bara ut om solen sken. Vid annan väderlek var caféet stängt och de anställda utan lön.

Solskensavtalet upprör Hotell och restaurangfacket och ombudsman Jouni Salonen uppger för Västerbottens Kuriren, VK, att förhållandena som råder är både olagliga och fullständigt oacceptabla.