Facken kräver ordning
Sex fackliga organisationer begär i en debattartikel i Svenska Dagbladet att regeringen agerar mot ”utnyttjande” av utländska anställda som tvingas arbeta under vidriga förhållanden på den svenska arbetsmarknaden.
Urusla löner, extremt långa arbetstider och undermålig inkvartering är vardagsmat för de utländska anställda. Och exempel på utnyttjande finns i bransch efter bransch skriver den fackliga sextetten.
– Vi ser dagligen hur människor från andra länder blir utnyttjade i vårt land. Exemplen är många, skriver Byggnads ordförande Hans Tilly, Kommunals ordförande, Annelie Nordström, Handels ordförande Lars-Anders Häggström, GS ordförande Per-Olof Sjöö, Seko:s ordförande, Janne Rudén och Ella Niia som är ordförande för Hotell och restaurangfacket.
De senaste exemplen var lettiska byggnadsarbetare som arbetat för cirka 27 kronor i timmen i Sollentuna och inte haft tillräckligt med pengar för att äta sig mätta och en filippinsk besättning ombord på Stena Lines lyxfärjor som arbetade för 18 kronor i timmen – 12 timmar om dagen.
Artikelförfattarna representerar en lång rad avtalsområden och exemplen på missförhållanden har hämtats från alla branscher. Tidigare har framför allt bärplockarnas situation uppmärksammats. Problematiken är dock, enligt artikelförfattarna, långt mer utbredd och omfattar allt fler branscher. Möjligheterna att försvara de anställdas intressen har, enligt artikelförfattarna, urholkats av regeringens införande av Lavallagen.
– Ett glädjande besked från en majoritet i riksdagen är att Lex Laval ska rivas upp. Regeringen ska tillsätta en utredning som ska vara klar senast 1 september 2012. Regeringen får nu bekänna färg om de värnar om den svenska modellen där kollektivavtal ska gälla för alla oavsett nationalitet, skriver de sex förbundsordförandena.
För att skapa ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden uppmanar de fackliga ledarna migrationsminister Tobias Billström och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att genomföra flera lagändringar, bland annat:
+ ge fack och arbetsgivare inflytande när ett arbetstillstånd ska utfärdas för arbetskraft utanför EU
+ inför ett entreprenörsled. Huvudentreprenören ska ta ansvar för att underleverantörer följer arbets- och anställningsvillkor.
+ kräv bindande anställningserbjudande för arbetstillstånd för arbetskraft utanför EU.
+ kräv fast driftställe i Sverige. Alla utländska företag som har verksamhet i Sverige ska registrera sin närvaro här.