Bättre a-kassa och utbildning på fackens önskelista
Bättre utbildning på alla nivåer, och en a-kassa som går att leva på, stod högst på de fackligas önskelista på LO:s seminarium om arbetsmarknaden efter krisen.
– Oron för utvecklingen vi ser nu ser på arbetsmarknaden och i samhället dominerade diskussionen under seminariet.
Polariseringen har ökat mellan arbetare och tjänstemän, mellan dem med trygga och otrygga anställningar, mellan dem som har jobb och dem som inte har. Det är en farlig utveckling, slog LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin fast.
Ett av de stora problemen hon och Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, lyfte upp är att stora grupper hamnar helt utanför arbetsmarknaden och att långtidsarbetslösheten är hög trots att vi tagit oss igenom krisen.
Båda kritiserade regeringen för feltänkande och bristande åtgärder. Roger Mörtvik konstaterade att alla nuvarande åtgärder bygger på tanken att långtidsarbetslösa blir passiva och därför måste straffas med sänkt a-kassa och coachas för att söka jobb. Han ansåg att regeringen blundar för andra förklaringar som att långtidsarbetslösa tappar i kompetens och måste utbildas för att matcha arbetsmarknadens efterfrågan, och att arbetslösa stigmatiseras. En stor del av arbetsgivarna uppger att de inte vill anställa varken långtidsarbetslösa eller personer som är sjukskrivna.
– Då spelar det ingen roll hur många jobb de söker, konstaterade han och fick medhåll av de andra.
Roger Mörtvik ville se större investeringar i utbildning både för att rusta arbetslösa så att de kan ta nya jobb och för att de redan anställda ska fortsätta att utvecklas.
–Investeringar i utbildning betalar sig alltid.
– Det har pratats länge om kompetensförsäkringar och kompetenskonton, och alla är överens om behovet. Det är helt obegripligt att vi inte kommit framåt, säger han.
Göran Arrius, ordförande för Jusek och ledamot i Sacos styrelse, konstaterade att även invandrade akademiker behöver utbildningssatsningar. Han refererade till en undersökning som visar att efter en extra utbildning på i snitt 1,7 år är de utländska akademikerna redo att ta jobb på sin nivå i Sverige. Men regeringen anse att det är bättre att akademikerna får jobb snabbt, även om det är som taxichaufför eller städare.
– Det är slöseri med resurser. Kostnaden för utbildningen skulle snabb betalas tillbaka, sade Göran Arrius.
De fackliga gick också till hårt angrepp mot regeringen för försämringarna i a-kassan, som gjort att Sverige nu har sämst arbetslöshetsförsäkring i Norden och även ligger i bottenskiktet i Europa, enligt en kartläggning från TCO. Enligt Roger Mörtvik bygger hela reformen på en felaktig föreställning om att hög ersättningsnivå ger hög arbetslöshet.
– Det finns inget i forskningen som säger att en lägre a-kassa är bättre än en högre. Det är trams! slog han fast och krävde tillsammans med de övriga en rejäl höjning av taket i försäkringen.
– Vi får aldrig släppa den frågan. A-kassan är viktig inte bara för arbetslösa som inte ska tvingas lev i fattigdom utan också för att vi ska få en rörlighet på arbetsmarknaden och för att vi ska kunna hålla uppe lägstalönerna, sade Wanja Lundby-Wedin.