Stort motstånd mot sänkta ingångslöner
Sänkta ingångslöner är inte rätt väg att skapa jobb åt unga. I alla fall inte enligt de unga själva. Sex av tio är emot sänkta ingångslöner, enligt en undersökning fackförbundet Unionen presenterade i dag i Almedalen.
Unionen har låtit YouGov opinion intervjua tusen personer mellan 20 och 40 år om frågor som rör arbetsmarknaden och ungas villkor. I åldersgruppen 20-24 år är det bara 20 procent som tycker att det är en bra idé att sänka ingångslönerna för att få fler unga i arbete, medan 59 procent tycker att idén är dålig.
Nio av tio i den yngsta åldersgruppen var inte heller villiga att sänka sina egna löner om det skulle visa sig att det skulle ge fler unga jobb. De något äldre var lite mer positiva till sänkningar av ingångslönerna.
Undersökningen visar också att drygt var tredje tillfrågad inte fick något anställningsavtal innan de började på sitt första jobb, och var sjätte angav att erfarenheterna från det första jobbet var dåliga eller mycket dåliga.
– Det är allvarligt att det första intrycket av arbetslivet blir negativt, så borde det inte vara, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen.
Förbundets egen statistik visar också fler än tusen av förbundets medlemmar förra året inte fick ut den lön och semesterersättning de har rätt till, och att det främst drabbade unga. Det var fyra gånger vanligare att unga under 30 inte fick ut sin lön och det var den vanligaste typen av ärenden Unionen drev för de unga medlemmarna.
Enligt Unionen blir dåliga arbetsvillkor allt vanligare för unga. Fler har otrygga anställningar och en del tvingas jobba helt utan lön, då de är säljare som bara får provision.. Många stannar också kvar längre i branscher och på arbetsplatser där villkoren är dåliga då arbetslösheten bland unga är stor.
– Arbetslösheten gör att oseriösa arbetsgivare får tag på arbetskraft trots att de kan ha riktigt dåliga villkor, säger Peter Hellberg
Ett sätt att komma till rätta med problemet, är enligt Peter Hellberg att lyfta fram problemen och diskutera de ungas villkor i arbetslivet i högre grad än i dag.
– Det finns en tendens att betrakta ungdomars arbeten som extraknäck och inte som riktiga arbeten och det gör att problemen inte tas riktigt på allvar.