Reglerna för sjukskrivna mildras
Riksdagen röstade i dag ja till två förändringar i sjukförsäkringen som de rödgröna partierna har föreslagit, och som stöds av SD.
De två förslagen, som enligt de rödgröna partierna ska rätta till de ”akuta bristerna”, går ut på att höja ersättningen till nollklassade och att ändra reglerna för prövning av arbetsförmågan.
140 ledamöter röstade ja och 139 nej. Riksdagen var extrainkallad och skulle egentligen ha sommarlov. Många stolar stod därför tomma.
Enligt allianspartierna är effekterna av de båda förslagen dåligt utredda. De remissinstanser som fått tycka till om förslagen var osäkra på vilka effekter de skulle kunna ha.
Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, pekade i debatten på morgonen på att allianspartierna hade velat se att fler myndigheter hade fått uttala sig om förslagen. Enligt Axén har beredningen av förslagen varit ”undermålig, för att inte säga obefintlig”, och han kallade det ett ”hån mot medborgarna”.
När Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, intog talarstolen tog han upp hur förändringarna i sjukförsäkringen har slagit. Han pekade bland annat på att cirka 50 000 personer har utförsäkrats och nämnde flera kända fall, som medier har rapporterat om.
Från början hade de rödgröna även ett tredje förslag som handlade om att stoppa utförsäkringarna, men det förslaget stöds inte av SD och togs därför bort.
De rödgröna partierna hoppas få gehör för sitt krav att stoppa utförsäkringarna så småningom.
– Vi är besvikna över att allianspartierna inte vill ta bort stupstocken, men vi är inte förvånade, säger Wiwi-Anne Johansson (V), ledamot i socialförsäkringsutskottet.
Förändringarna i de rödgrönas utskottsinitiativ föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år. De förändringar som regeringen har föreslagit i sin promemoria föreslås träda i kraft samma datum.
– Det visade sig att det var värt att kalla in riksdagen på sommaren, säger Håkan Juholt, partiledare för Socialdemokraterna. Med en rösts övervikt har vi nu åstadkommit små men ändå viktiga förbättringar i sjukförsäkringen som är väldigt betydelsefulla för många människor som drabbats hårt av den förstörda sjukförsäkringen.
Är det här tillräckligt?
– Nej, absolut inte. Vi har högre ambitioner med sjukförsäkringen. Vi ska i vårt land faktiskt få vara sjuka utan att tvingas ut i fattigdom. Men nu har vi kommit så här långt och fått till några förbättringar.
– Vi kommer tillbaka i höst och beskriver hur vi tycker att våra försäkringssystem ska se ut i framtiden, tillägger han.
I ett pressmeddelande beklagar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) att sjukförsäkringen förändras enligt oppositionspartiernas linje:
– Vi riskerar en återgång till det gamla systemet, med långa passiva sjukskrivningar. Det är bekymmersamt att endast tre remissinstanser fick två dagar på sig att granska förslagen, säger han.
Kristersson anser att oppositionens två förslag är dåligt underbyggda och säger att man inte vet hur de påverkar den som är sjukskriven. Man han erkänner också felaktigheter i den egna reformen:
– Sjukförsäkringsreformen var i grunden nödvändig, men allt blev inte bra. Under våren har regeringen föreslagit flera förbättringar som remitterats brett i drygt åtta veckor, exempelvis en ny ersättning för nollklassade med boendetillägg och tidigarelagd rehabilitering, säger Kristersson.
– Det är ju ett väldigt oklart beslut som riksdagen har fattat. Det här får nu regeringen arbeta vidare med, säger Gunnar Axén (M), ordförande för socialförsäkringsutskottet.
Regeringen har sagt att den ska återkomma med förslag till förändringar i sjukförsäkringen i samband med budgeten i höst.
– Jag utgår ifrån att regeringen tittar på de här förslagen i samband med att man bereder den stora utredning som regeringen har tagit fram och som har varit ute på remiss, säger Gunnar Axén.
– Riksdagen har nu gett regeringen i uppdrag att jobba vidare med förändringar i sjukförsäkringen, säger Gunvor G Ericson (MP). Det var ett viktigt beslut. Jag tycker bara att det var synd att vi inte kunde fatta det beslutet i den ordinarie riksdagen förra veckan. Den här veckans arbete har inte inneburit några förändringar. Om regeringen verkligen vill få igenom förslag borde de försöka se vad de kan nå en bred enighet om.