Regeringen kände till problemen med det nya sjukförsäkringssystemet — redan innan beslutet togs. Detta enligt en hemlig promemoria som upprättades på socialdepartementet i december 2009, skriver Göteborgs-Posten.

Av promemorian framgår enligt GP att den förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) förutsåg problemen med de nya sjukreglerna och varnade för orimliga följder, bland annat för de ”nollklassade”.

Hennes departement slog larm, men blev överkört i förhandlingarna.

Tjänstemän som var med i förhandlingarna inför sjukförsäkringsreformen beskriver dem som kaotiska.

– De värsta och hårdaste förhandlingar jag varit med om i hela mitt politiska liv, säger en tjänsteman till GP.

Tjänstemännen på socialdepartementet upprättade därför i december 2009 en hemlig promemoria, för att dokumentera vad olika departement och partier sagt under förhandlingarna.

Regeringens hållning har varit att lagen fått oförutsedda konsekvenser, vilket alltså motsägs av tjänstemännens dokumentation.

Den slutgiltiga sjukförsäkringsreformen såg annorlunda ut än socialdepartementet från början hade föreslagit, enligt promemorian som GP publicerat på sin sajt. Det var enligt dokumentet finansdepartementet som drev igenom den bortre parentesen i sjukförsäkringen, alltså de så kallade utförsäkringarna av personer med sjukpenning och tidsbegränsad sjukersättning.

Att slopa de särskilda skälen vid bedömning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden ska ha varit finansdepartementets och Folkpartiets förslag.

Däremot var det socialdepartementets idé att införa fasta tidsgränser för prövning av arbetsförmågan, enligt promemorian.

På torsdagen samlas socialförsäkringsutskottet för att fatta beslut om de rödgrönas förslag till förändringar i sjukförsäkringen. Detta förslag ska sedan debatteras och beslutas i ett extrainkallat möte i riksdagen på fredag.