Få sommarjobbare har koll på sina rättigheter
Anna Hedman, Kommunal, och Robert Roos, IF Metall, söker upp sommarjobbare för att informera om fackliga rättigheter.
Sommaren har kommit i gång på allvar, och med den också LO-distriktens årliga kampanj Facket på sommarjobbet. Tusentals ungdomar kommer under de närmsta veckorna att få besök av facket på sina sommarjobb, och få information om vilka rättigheter de har.
– Det känns viktigt att se till att unga får schysta anställningsvillkor, för det är långt ifrån självklart, säger Robert Roos som till vardags jobbar på en glasgrossist i Örebro och är aktiv i IF Metall.
Tillsammans med Anna Hedman från Kommunal och Christoffer Ivarsson från Byggnads åkte han i går runt till sommarjobbarna i Kumla och besökte allt ifrån affärer till ridskolor, byggarbetsplatser och parkarbetare.
– De flesta unga har väldigt dålig koll på vad som gäller. De tror att det finns en lagstadgad minimilön. De vet inte vad kollektivavtal är och har dålig koll på sina rättigheter, säger Anna Hedman.
Hon tillägger att de unga på en del yrkesinriktade program har bättre koll, för att vissa förbund satsar mer aktivt på skolinformation.
– Vi måste bli bättre på att nå ut till de unga, för de behöver veta sina rättigheter, säger hon.
En av dem som inte har särskilt bra koll är Sandra Barkestam, 19, som sommarjobbar på ICA Maxi Kumla. Hon har precis tagit studenten och jobbar ihop pengar för att resa till Australien i vinter.
– Det viktiga för mig är att jag får jobba mycket, säger hon.
Att facket kommer på besök är något hon tycker är bra.
– Jag vet inte så mycket om facket och sånt och nu får jag väl mer kunskap, säger hon och lämnar sin mejladress för att hon ska få facklig information.
Även hennes sommarjobbande kollega Robert Björn, tycker att det är bra att facket är ute på sommarjobben.
– Det är jättebra att de visar upp sig och kollar så att allt är schyst.
Han är också 19 år och det här är hans första sommarjobb. Kollektivavtal, lön och andra villkor var inget han funderade över när han sökte jobbet.
– Nej, man får vara nöjd med det man får, känns det som. Det är så svårt att få jobb, men det är klart att man borde ha haft koll, och att många kan få problem om de inte har det, säger han.
De allra flesta sommarjobbare har det ändå okej på jobbet, enligt Anna Hedman. De flesta arbetsgivare följer lagar och villkor, men det finns också branscher där det fungerar sämre. Allra värst brukar det vara för jordgubbsförsäljarna som sitter efter landsvägarna. Det händer att de sitter hela dagarna utan möjlighet att varken ta rast eller gå på toaletten.
– Det är ofta unga tjejer som jobbar ensamma med kassaansvar, vilket de inte får, och så tjänar de dessutom alldeles för lite. Det är de verkliga skräckexemplen, säger Anna Hedman.
LO:s hjälp till sommarjobbare
Förutom att LO-distrikten i hela landet åker runt och besöker sommarjobbare har LO också sin hjälptelefon igång. Dit kan sommarjobbare och andra ringa anonymt och ställa frågor. Numret är 020 – 56 00 56. Det går också att mejla frågor till sommarjobb@lo.se. Mer information om vad som gäller på sommarjobbet finns också på LO:s hemsida för unga.
Fakta
Checklista för sommarjobbare
• Se till att få ett anställningsbevis där det framgår vilken lön du ska ha, vilka arbetsuppgifterna är och hur lång arbetstiden är.
• Kolla att du är försäkrad om du jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal.
• Rätt ålder på rätt plats. Arbetsmiljölagen anger vad du får göra på jobbet. Om du är under 18 år får du till exempel inte jobba ensam och är du under 16 får du inte sitta i kassan.
• Kolla att du får den semesterersättning du har rätt till, vilket är minst 12 procent av lönen.
• Om du tjänar mindre än 18 200 kronor under 2011 behöver du inte betala skatt. Om du fyller i en blankett från Skatteverket kommer din arbetsgivare inte att dra skatten från din lön.
• Se till att du får lönebesked där det framgår hur många timmar du jobbat, vad du tjänat, hur mycket skatt som dragits av och hur stor semesterersättningen är.
• När du slutat sommarjobbet är det bra att be om ett arbetsintyg där det framgår vilka arbetsuppgifter du haft. Det är bra att ha när du söker nya jobb i framtiden.