President Alexander Lukasjenko kan komma att införa undantagstillstånd för att behålla sitt grepp om Vitryssland.

Buchvostov. Foto: Bertil Ericson

– Det är en mycket möjlig utveckling, bedömer Alexander Buchvostov, ledare för en av de oberoende fackföreningarna i Vitryssland och ordförande för oppositionspartiet BTP (Vitryska löntagares parti).

– Regeringen har nyligen beslutat om en förordning, som reglerar vad olika personer och myndigheter ska göra i händelse av undantagstillstånd.

Sedan Lukasjenko kom till makten 1994 har oppositionen kvävts och personkulten kring presidenten frodats. Men Vitrysslands ekonomi har hållit ihop någorlunda väl, mycket tack vare tullunionen med Ryssland och billiga ryska olje- och gasleveranser.

Under den gångna våren har bilden förändrats. Ryssland vill inte fortsätta att subventionera vitryska företag, och Vitrysslands statsfinanser har försämrats snabbt. Landet har tvingats devalvera sin valuta, och priserna på en rad varor, från mat till bensin och tobak, har chockhöjts. Den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda rapporterade i helgen från Minsk om hur människor panikväxlar sina vitryska rubel ”mot kazakiska tenge, kirgiziska som, vilka papper som helst som har en vattenstämpel på sig men inte ordet Vitryssland”.

– För en vanlig metallarbetare har köpkraften halverats, säger Alexander Buchvostov på telefon från Minsk.

Den ekonomiska krisen har fått människor i en rad städer att gå ut på gatorna i en tigande protest.

– Demonstranterna organiserar sig via sociala medier. De går ut på torgen varje onsdag utan vare sig plakat eller slagord, säger Alexander Buchvostov.

– Det är en medborgarrörelse som varken facken eller oppositionspartierna har något inflytande över. Det är det värsta för Lukasjenko: Det finns ingen att slå ner på, ingen att fängsla.

Utvecklingen framöver är mycket svårbedömd. Bara ett är någorlunda säkert, tror Alexander Buchvostov: Alexander Lukasjenko kommer att strida för sin makt in i det sista. I ett uttalande den 14 juni, som citeras av de oberoende ryska fackföreningarnas nyhetssajt rborba.ru, hotade han: ”Oppositionen manar till strejk via sociala nätverk på internet. Jag kommer att följa utvecklingen – och sedan drämmer jag till så hårt att de inte hinner fly utomlands”.

Undantagstillstånd är alltså ett alternativ. Mot det talar att det skulle försvåra försäljning av statliga vitryska företag till ryska investerare, vilket varit ett villkor för nödlån från Ryssland.

– Ryssland vill inte längre behålla Lukasjenko, bara klämma ut mesta möjliga av honom, säger Alexander Buchvostov.

– Men det enda som verkligen skulle kunna rucka Lukasjenko är att de folkliga protesterna växer. Det viktigast just nu är att människor tycks ha kommit över rädslan från 19 december förra året, då hundratals demonstranter fängslades.