Foto: Karin Grip

De bemanningsnämnder som infördes i fjolårets avtalsrörelse för att lösa tvister om inhyrning av personal är meningslösa enligt Jonas Milton. Men han får mothugg från facket som försvarar nämnderna trots att de inte haft något att göra.


BEMANNINGSBOOM. Striderna om bemanningsfrågan var hårda och blockerade förra avtalsrörelsen. Men lösningarna som förhandlades fram med svett, möda och konflikthot har inte använts alls.

– Alla regler som fördes in blev, om inte ett slag i luften, så i alla fall något fullständigt onödigt, säger Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega.

Företagens möjlighet att hyra in personal från bemanningsföretag i stället för att återanställa uppsagda, blev den stora stötestenen i förra årets avtalsrörelse. Fackets krav på att begränsa inhyrningen fick arbetsgivarna att se rött, innan parterna till sist enades. I de flesta fall blev lösningen att facket fick en förstärkt förhandlingsrätt och att en partsgemensam nämnd skulle avgöra tvister.

Men nämnderna har varit sysslolösa. Inte ett enda fall har diskuterats sedan avtalet slöts, enligt den granskning LO-Tidningen gjort av LO-förbundens nämnder.

Enligt Jonas Milton, vd på arbetsgivarorganisationen Almega, är stiltjen i nämnderna ett tecken på att han och de andra arbetsgivarrepresentanterna hade rätt då de hävdade att begränsningarna var onödiga.

– Jag ansåg att det var fullständigt meningslöst. Det som fördes in i avtalen var en massa formella regler och tröghet som inte behövdes. Det är väl tydligt nu, säger han.

Men facket delar inte hans uppfattning. Sekos avtalssekreterare Sven-Olof Hellman säger tvärt om att det är just på grund av avtalen som nämnderna inte behövs.

– Det var en utveckling som såg förskräcklig ut före avtalsrörelsen när det gäller inhyrningen. Det fanns definitivt företag som utnyttjade hålrummet i reglerna men vi har inte de problemen i dag, säger han.

Handels avtalssekreterare John Haataja är inne på samma linje. Han säger att lösningarna i avtalen satte stopp för en stor de av den slentrianmässiga inhyrningen.

– Företagen tänker efter om de behöver hyra in nuförtiden, och de vet att de ska förhandla med facket. Jag tror att avtalet blev en väckarklocka.

Den viktigaste förklaringen till att nämnderna inte behövts är troligen ändå att konjunkturen vänt. Problemet med att företagen rundade las var aktuellt under krisen då många anställda sades upp och hade återanställningsrätt. Nu har de flesta antingen redan återanställts eller också har deras förturstid löpt ut.

Christer Persson, chef för IF Metalls förhandlingsavdelning, säger att högkonjunkturen är den främsta orsaken till att förbundets lösning som skiljer sig från de andras, med förstärkt företrädesrätt och skadestånd i stället för nämnd, ännu inte använts.

– Avtalen har egentligen inte prövats än. Det återstår att se vilken effekt de får i nästa lågkonjunktur, säger han.

Henrik Bäckström, vd för branschorganisationen Bemanningsföretagen inom Almega, väntar också på nästa lågkonjunktur innan han drar några slutsatser. Men han är ändå kritisk till begränsningarna som han anser är ett onödigt hinder för bemanningsföretag. Än så länge har de dock inte haft någon avskräckande effekt, snarare tvärt om, säger han.

– Uthyrningen har ökat ganska dramatiskt sedan avtalen slöts. Vi är nu uppe på samma nivåer som före krisen, 2008, då vi hade all time high för bemanningsföretagen.

Fakta

Handels kräver mer

• Bemanningsfrågan var central på Handels kongress som hölls för två veckor sedan.  Facket ska driva att lagen ändras så att företag inte ska få använda bemanningsföretag när det finns uppsagda med rätt till återanställning. Handels ska både lokalt och centralt arbeta för att all verksamhet som omfattas av kollektivavtalet ska utföras av egna anställda, inhyrda ska användas enbart vid tillfälliga arbetstoppar. Och när inhyrda används vill facket ha mer inflytande över villkoren via medbestämmandelagen.