Arbetslösheten kostar kommunerna runt två miljarder kronor om året i försörjningsstöd. Den kostnaden vill Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att staten tar över och stöttar förslaget om en obligatorisk statlig a-kassa.

– Det här är kostnader som staten rimligen bör bära. Det finns starka skäl att göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk och ge fler rätt till statlig ersättning, säger Anders Knape, ordförande för SKL. 
I dag får många arbetslösa ekonomiskt bistånd från kommunerna i stället för arbetslöshetsersättning. Det är inte ekonomiskt fördelaktigt för den som är arbetslös, enligt SKL.

Förslaget från SKL är svaret på en remissrunda som bygger på långtidsutredningens förslag om hur arbetsmarknadens funktionssätt ska förbättras.

Förutom stödet för en obligatorisk a-kassa säger SKL också ja till förslaget att stärka arbetsgivarkontakter på gymnasiets yrkesutbildningar och förbättra integrationsinsatserna för flykting- och anhöriginvandring.
Slutligen anser SKL att det vore önskvärt med en analys av konsekvenserna av en sammanslagning av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

Fotnot: Socialdemokraterna i SKL:s styrelse har reserverat sig mot beslutet om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring.