Sveriges Ingenjörer bryter sitt samarbete med Migrationsverket. Fackförbundet anser att myndigheten brutit mot en fullmakt som rör arbetstillstånd för utländska ingenjörer.

– LO-Tidningens artiklar spelade en viktig roll eftersom de lyfte fram fakta, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges ingenjörer.

– Vi försökte samarbeta eftersom vi såg fördelarna. Vi ville slippa att hantera varje ansökan var för sig eftersom det kräver en massa handläggningsresurser. Därför gjorde vi en uppgörelse. Men Migrationsverket beviljade arbetstillstånd som låg utanför vår överenskommelse.

Lagen säger att myndigheten måste inhämta ett facklig yttrande innan de fattar beslut om att ge arbetstillstånd till utländsk arbetskraft.

För att minska byråkratin gav Sveriges Ingenjörer en fullmakt till Migrationsverket. I den pekades tre stora företag ut där facket sa att de inte behövde yttra sig eftersom facket ansåg att dessa företag var seriösa.

För både fack och myndigheter fanns stora vinster med att förenkla tillståndsprocessen. Det gäller såväl för anställning av utländska ingenjörer som bärplockare.

Migrationsverket såg samarbetet som ett första steg mot att ta fram ett certifieringssystem som skulle kunna användas av flera fackförbund.

Men efter LO-Tidningens artiklar granskade ingenjörsfacket överenskommelsen.

När Sveriges Ingenjörer nu meddelar att de bryter samarbetet hänvisar de till 143 fall (LO-Tidningen redovisar en annan siffra) där Migrationsverket godkänt arbetstillstånd trots att den sökande inte har anställning hos en arbetsgivare utan är registrerad hos ett företag som bedriver förmedlingsverksamhet.

Peter Larsson säger att ett skäl att bryta samarbetet också är att myndigheten inte tillräckligt noggrant kontrollerar att de företagen lever upp till de anställningserbjudande som den utländska arbetskraften fått.

Alejandro Firpo, chef för Migrationsverkets enhet för arbetskraftinvandring, kommenterar facket besluta att bryta samarbetet.

– En myndighet kan inte på uppdrag från ett fackförbund frångå gällande lag. Det är Sveriges Ingenjörer väl medvetna om, säger han.

Fakta

Minskad byråkrati

Den som kommer från ett land utanför EU och vill jobba i Sverige måste ha arbetstillstånd. Arbetstillståndet ges till den utländska arbetaren, men är kopplat till en enskild arbetsgivare. Facken har rätt att yttra sig om varje ansökan om arbetstillstånd.
• Sveriges Ingenjörer gav Migrationsverket fullmakt som innebar att facket godkände alla arbetstillstånd som rör tre svenskregistrerade bolag utan att se ansökningarna. Detta samarbete har nu brutits.
Källa: Migrationsverket, Sveriges Ingenjörer