De går ur facket i protest
Peder Murell (närmast kameran) och Berra Ramhqvist sätter sig i sopbilen utanför Transports huvudkontor i Stockholm. – Nu går vi ur facket, säger de.
– Nu går vi ur facket. De har gått bakom ryggen på oss.
13.40 i dag på eftermiddagen kom sopgubbarna Peder Murell och Berra Ramhqvist ut från Transports förbundskontor på Olof Palmes gata i Stockholm.
Drygt en timme tidigare hade något 30-tal sopgubbar stormat in på förbundsstyrelsens sammanträde för att protestera mot beslutet att säga ja till avtalet.
Diskussionen var mycket högljudd, säger sopgubbarna som var där.
– Det var polsk riksdag, som en av dem uttrycker det.
De flesta av sopgubbarna kom ut igen ganska snabbt, men Peder Murell och Berra Ramhqvist blev kvar. Båda har gjort sig kända som stridbara företrädare för sopgubbarna i Stockholm under de senaste årens konflikter.
Men när de kom ut från Transports kontor var de arga och fåordiga.
– Facket har stuckit kniven i ryggen på oss. Nu går vi ur.
Sopgubbarna i Stockholm vill ha en moderniserad poänglistan. Den listan ligger till grund för beräkningen av prestationslönen.
Poänglistan kom till efter den vilda sopstrejken i Stockholm 1975. Under årens lopp har det krävts fler vilda strejker för att försvara den.
Ändå har prestationslönen försvunnit undan för undan och ersatts av månadslön, som ger betydligt mindre i plånboken. Norrköping, Västerås och stora delar av Storstockholm är några exempel på områden där poänglistan har försvunnit.
Nu är det bara knappt 100 sopgubbar i Stockholm innerstad som fortfarande har poänglön.
Stockholms stad handlar upp sophämtningen vart femte eller vart sjätte år. Lägsta pris vinner. Därmed finns oron bland dem som fortfarande har poänglön att den ska försvinna i nästa upphandling.