Foto Marcus Erixson / SvD / SCANPIX

”Only a Hobo” heter en av Bob Dylans tidiga låtar, nog allra bäst i Rod Stewarts suveräna tolkning. Texten handlar om en uteliggare och det är så det amerikanska ordet/begreppet ”hobo” brukar översättas: luffare och uteliggare.

Härom dagen slog jag upp nya numret av Hej Grannar! – utgiven av föreningen 100hus i Hornstull på Södermalm i Stockholm – och upptäckte att också jag är en HoBo. Fast observera stavningen, inte hobo utan HoBo = hornstullsbo.

Benämningen syftar alltså på den som har bostad eller affärsverksamhet vid Hornstull. Meningen är förstås att man ska associera till de tidigare begreppen SoHo och SoFo (South of Hornsgatan respektive Folkungagatan).

Samtidigt som man inte kan låta bli att tänka på ordet hobo i betydelsen luffare. Både finurligt och uppkäftigt. Förutom att placera HoBon i den stockholmska stadsgeografin så anknyter ordet till Hornstulls rykte som en mer autentisk och ”riktig” del  av Södermalm än popmondäna SoFo.

Hur nytt är ordet? Så nytt att HoBo ännu inte finns belagt hos Språkrådet. Den jourhavande språkhjälpare, som svarar när jag ringer, har inte ens hört ordet. Istället får jag ringa direkt till källan, nämligen tidningen Hej Grannar! och Elin Sundqvist, som skrev den artikel där ordet HoBo förekommer.

Eller t o m introduceras? Är det ert eget ord? Var det du som hittade på det?

”Vi är fyra stycken i redaktionen”, svarar Elin, ”och vi satt och spånade idéer. Nån av oss – jag minns inte vem – kom på ordet HoBo.”

”Visst ska det få en att tänka både på hobo och SoFo.

Men HoBo skiljer sig från SoFo genom att inte syfta på ett visst område utan på de människor som får området att bli vad det är.”

HoBo är en mer träffsäker benämning än både Hej Grannar! och jag anade. För när jag kollade upp det amerikanska begreppet hobo mer noga så betydde det ju inte alls luffare och uteliggare, det är en senare förvanskning av ordets ursprungliga betydelse. I början stod hobo för kringflackande tillfällighetsarbetare.

En ganska exakt karaktäristik av dagens hornstullsbor. Många ensamboende f-skattare som flackar mellan sin etta och något café, där de sitter med datorn. Andra flackar mellan  tillfälliga anställningar inom kultur och media. Alla  Stockholms yngre musiker har väl någon gång haft en lägenhet vid Hornstull.

Foto UPI / Scanpix

När de börjat tjäna mer pengar och skaffar familj så köper de upp sig till en större bostad i någon annan del av stan. Och i deras ställe kommer nya HoBos till Hornstull.

Bengt Eriksson

 

Läs och lyssna!

Läs om det amerikanska begreppet ”hobo” på engelska Wikipedia.

På föreningen 100hus hemsida för Hornstull kan man läsa både det nya och förra numret av tidningen Hej Grannar! och även få information om föreningens övriga aktiviteter.

Lyssna: I sammanhanget kunde det väl också passa kul med en Spotify-lista på temat hobo och HoBo.