Bemanningsföretag i Thailand har rekryterat mellan 3 000 – 4 000 bärplockare för arbete i Sverige. Men de svenska bäruppköparna räknar inte med att anlita särskilt många plockare i år.

– Jag tror att antalet blir ytterst begränsat. Våra kunder är inte villiga att betala de priser som det kommer att handla om med det nya systemet, säger Catarina Lundberg på Norrskensbär i Västerbotten.

Hon berättar att bäruppköpsföretaget hyrde in 459 thailändska bärplockare förra året och mer än dubbelt så många året innan. Men enligt henne gör de nya regler som Migrationsverket presenterade i början av april det svårt för svenska bäruppköpare att in hyra utländska plockare.

Hennes kalkyl bygger på att den som hyr in plockare måste lägga på sociala avgifter på bärpriset, vilket höjer priset med drygt 30 procent.

Dessutom vänder sig Catarina Lundberg mot att det skapas två system. De som inte är anställda har möjlighet att tjäna upp till 12 500 kronor utan att betala skatt, till skillnad från dem som jobbar för ett bemanningsföretag.

Tongångarna är liknande på Rabema, som också hyrt in plockare tidigare år. Vd Peter Furst tror att företaget högst kan komma att anlita 300 plockare, och det ska jämföras med 1 000 förra året.

– De nya reglerna med skatter och social avgifter gör det svårt. Vi vågar inte riskera att det går illa för oss och för plockarna, säger Peter Furst.

Samtidigt rekryterar de thailändska bemanningsföretagen för fullt plockare för arbete i de svenska bärskogarna. I Sverige är det bäruppköparna som hyr in plockare, och de har därmed kontakt med bemanningsföretagen i Thailand. Catarina Lundberg bedömer, efter ett flertal samtal, att företagen rekryterat 3 000 till 4 000 plockare. Hon kan berätta en del av kostnaden för flygresan hit redan är betald för dem, det rör sig om 750 till 800 kronor per person.

Men Catarina Lundberg vet inte om det är plockarna eller bemanningsföretagen som har betalt detta.

Det är Kommunal som organiserar bärplockarna och fackets ordförande Annelie Nordström är kritisk till bäruppköparna.

– Uppenbarligen funderar företagen på hur de ska kunna kringgå skattelagstiftningen, säger hon.

Annelie Nordström pekar på konstruktionen med bemanningsföretag som en metod att få ner kostnaderna för bäruppköparna.

Per Holmström är ansvarig ombudsman på Kommunal:

– De nya reglerna från Migrationsverket är ett steg i rätt riktning. Det är inget konstigt att branschen ska betala skatt och sociala avgifter. Kanske bären blir dyrare, säger han.

Samtidigt pekar Per Holmström på att det är många som vill tjäna pengar på bärplockarna. Det är rekryterare, bemanningsföretag, bäruppköpare och grossister.

– Vår uppgift är inte att rädda branschen utan se till att riskdelningen blir så bra som möjligt mellan plockarna och de andra, säger Kommunals ombudsman.

Han kan dock hålla med om att det är en brist i reglerna att plockare som inte är anställda slipper betala skatt för inkomster upp till 12 500 kronor.

För att bärplockare från länder utanför EU över huvud taget ska kunna komma hit måste de få arbetstillstånd. Än så länge har Migrationsverket avslagit 14 ansökningar och har bara en ansökan som ännu inte är behandlad. Avslagen grundade sig på att det inte fanns några ordentliga uppgifter om löner och försäkringar.

Handläggarna på Migrationsverket har dock hört att hundratals ansökningar om arbetstillstånd är på gång.

Fakta

Detta har hänt

• Förra året ställde Migrationsverket krav på att utländska bärplockare ska garanteras avtalsenliga villkor och löner för att bevilja arbetstillstånd. Och då kom nästan 6 000 plockare från i första hand Thailand för att arbeta i de svenska skogarna.

• I början på april skärptes villkoren:

• De som anställer bärplockare måste ha en filial i Sverige som kan garantera anställningsvillkoren.

• Företagen ska kunna visa att de kan betala lönerna även om bärtillgången är dålig, genom exempelvis en bankgaranti.

• Företagen ska kunna visa att de tidigare betalt ut löner ordentligt – om de haft bärplockare anställda.

• Företagen ska visa att de informerat de anställda om arbetet och om anställningsvillkoren.