Fler har fått det tryggare på möbelvaruhuset
Camilla Borslehag började med noll timmar. I höst får 30,75. Hon trivs på Ikea. – Här får jag ta eget ansvar, säger hon.
Camilla Borslehag, 26, jobbar på Ikea i Örebro. Den 1 september får hon ett nytt kontrakt. Arbetstiden ökar från 28 till 30,75 i timmar i veckan. Men sedan är det stopp. Det är vad hon räknar med.
– Helst vill jag jobba heltid, men det är svårt att få. Och ändå får vi så mycket uppmärksamhet för att vi får längre arbetstider, säger hon.
Handels och Ikea har satt upp ett mål för varuhusen i Sverige. 70 procent av personalen ska jobba minst 32 timmar i veckan.
Ikeavaruhuset i Örebro når målet först. Den 1 september ska gränsen passeras. Nästa mål är att alla ska ha någon sorts anställningstrygghet, tio schemalagda timmar i botten. Helst ska ingen vara behovsanställd med noll timmar i kontraktet.
– Världens längsta provanställning är ingen bra anställningsform, som Marcus Lindner, Handelsklubbens ordförande, uttrycker det.
Personalchefen Jonas Nilsson tar Zlatan Ibrahimovic som exempel.
– Han skulle inte bli någon stjärna om han bara fick spela fem timmar i veckan.
Johan Svensson, 26, jobbade fem timmar i veckan – på papperet. I praktiken var det nästan heltid. För ett par år sedan fick han hjälp av Marcus Lindner. Resultatet blev att han blev anställd på 34 timmar i veckan.
– Det ger mycket större trygghet, säger han.
Det här var kanske starten för Örebromodellen, som arbetet för tryggare anställningar och längre arbetstider brukar kallas.
Egentligen heter projektet ordning och reda. Sedan ett år tillbaka omfattas hela Sverige.
För Ikea handlar det om att behålla och utveckla personalen. För Handels är målet tryggare jobb, fler timmar och en lön som åtminstone går att leva på. På köpet får Handels fler medlemmar. Marcus Lintner räknar med 20 fler i fackklubben i dag.
För tre år sedan var han den enda som jobbade fackligt på Ikea i Örebro. Nu har tio personer fackliga uppdrag.
Runt 6 000 personer jobbar på Ikeavaruhusen i Sverige – av dem knappt 5 000 inom Handels avtalsområde.
– Det är inte ok att folk ska gå som behovsanställda i flera år för att hamna på en lön som går att leva på. Då jagar de timmar i stället för kunder. Det är en fråga om både business och etik. Vi behöver duktiga och motiverade medarbetare, förklarar Jonas Nilsson.
När projektet startade för ett och ett halvt år sedan var nästan en av fyra i Örebro behovsanställda. De hade noll timmar i kontraktet och ringdes in vid behov. Personalomsättningen var hög. Många slutade efter ett eller ett par år, ungefär när de hade lärt sig jobbet.
Personalchefen Jonas Nilsson och klubbordföranden Marcus Lindner var överens om att det här är slöseri med mänskliga resurser. Det var utgångspunkten.
För ett och ett halvt år sedan hade Ikea drygt 200 anställda i Örebro. Nu är antalet 170. Minskningen beror på att fler jobbar fler timmar. Det har blivit möjligt genom att de har lärt sig fler arbetsuppgifter. De klarar av olika uppgifter i butiken och på lagret.
Samtidigt har personalomsättningen upphört. I praktiken är det anställningsstopp på Ikea i Örebro.
Från början var Ikeas mål att 60 procent av personalen skulle upp till heltid. Nu har företaget fått skruva ner på ambitionerna.
Alla varuhus i Sverige lär inte ens ha nått delmålet 32 timmar i veckan för 70 procent av personalen när projektet avslutas om ett år.
32 timmar ger en lön som går att leva på – mellan 22 000 och 23 000 kronor inklusive ob för kvällar och jobb varannan helg.
Fakta
Osäkra butiksjobb
Ingen anställningstrygghet, ingen sjukpenning, inget bostadslån, inte ens ett mobilabonnemang och ingen möjlighet att planera fritiden.
Så ser tillvaron ut för dem som anställs på noll timmar. De blir fler i detaljhandeln. Och nu har ett nytt B-lag börjat dyka upp i butikerna – F-skattare.
Just nu pågår Handels kongress i Stockholm. 21 motioner handlar om trygga anställningar, rätt till heltid och stopp för visstidseländet.