MP:s nya ledare lättar på 35-timmarskravet
I dag, fredag, inleder Miljöpartiet sin kongress. Den största frågan är valet av nya språkrör. Även om valberedningen sagt sitt, kan det bli en skräll.
Miljöpartiet, riksdagens tredje största parti, har under helgen kongress i Karlstad. Den blir en milstolpe i partiets historia med över tusen deltagare och rekordmånga, 259, motioner att avhandla.
Den stora händelsen blir valen av nya språkrör efter Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. De väljs på lördag.
LO-Tidningen fick en kort pratstund med valberedningens två kandidater:
Gustav Fridolin:
Hur ser du på ert krav om 35 timmars arbetsvecka?
– Vi arbetade fram det på 90-talet i en tid då de flesta jobbade 40 timmar på tillsvidareanställningar. Så ser inte arbetsmarknaden inte ut i dag. Jag skulle inte ha något emot att ändra siffran i lagen. Men det är inte det som kommer att ge effekt. Obetald övertid ökar. Vissa branscher har många fiktiva egenföretagare, just för att komma bort från alla lagar och avtal. Därför tror jag inte en lagändring leder så långt.
Utan?
– Det stora svaret är fler jobb. Då får vi ett starkare arbetskollektiv. Det handlar om att investera i järnvägar och upprustning av miljonprogram. Och se till att det finns regler som gör att människor får mer makt över sin arbetstid. Vårt barntidsförslag är ett exempel, där småbarnsföräldrar kan gå ner i tid och få ersättning. Det flyttar makten till arbetstagaren.
Ni vill införa friår igen.
– Det är en liten reform åt rätt håll. Samhällskostnaden för friår är extremt låg. Därför tycker jag ersättningen skulle kunna vara högre än den var.
Viktigaste frågan för arbetsmarknaden?
– Att vi satsar på det gemensamma och framtidsinvesteringar i till exempel järnvägar och hyresrättsområden. Där finns nya jobb, vilket är en förutsättning för en stark fackföreningsrörelse. När kön till varje jobb, i varje hamburgerrestaurang är väldigt lång blir villkoren därefter. Den andra är att stärka människors makt över sin tid.
Inget nytt jobbskatteavdrag?
– Nej, vi behöver pengarna till investeringar som ger jobb.
Er syn på fas 3?
– Hela oppositionen är överens om att avskaffa den i sin nuvarande form. Det är inte ett värdigt sätt att behandla människor på.
Var det bra att ni för drygt tio år sedan driv förslaget att företag med färre än tio anställda ska få undanta två personer från turordningen?
– Jag tyckte det inte då, jag tycker det inte nu. Det var en onödig strid. Jag förstår att fackföreningsrörelsen var kritisk. Men just nu vill nog ingen i oppositionen ändra i arbetsrätten, för vi vet inte vart den dörren leder.
Viktigaste frågan för dig på kongressen?
– Om jag får förtroendet och blir vald ska jag ju hålla ett språkrörstal. Det upptar mycket av min tid just nu.
Varför vill du bli språkrör?
– Jag tror verkligen vi har en historisk möjlighet att bygga om vårt samhälle nu. Vi har ju lösningar till ny energi och nya produkter. Det gäller bara att få dem på plats. Där finns chansen att bygga upp Sverige igen. Och jag vill vara med i laget som gör det. För mig är det ingen stor skillnad vilken position man spelar, men om folk vill ha mig på forward är det hedrande. Då ska jag göra mitt bästa.
Åsa Romson:
Kravet om 35 timmars arbetsvecka?
– Jämfört med andra förmåner i arbetslivet finns det i dag för lite diskussion om tid. Ska vi enbart ta ut ökad produktivitet i löneutrymme? Vi ska påbörja ett rådslag där arbetstid är en fråga. MP:s vision är inte lagen, utan ett arbetsliv i balans. Bidrar en lagändring till det kommer vi driva det. Men i dagsläget har den ganska liten betydelse för den större visionen.
Ni gör en helomvändning om rutavdraget. Hur ser du på fortsatta rut- och rotavdrag?
– Rot är ett inkört system som många gillar. Däremot borde det gynna samhället mer genom att fokusera på klimat- och energiomställning. Inte bara att enskilda ska byta kök.
– Rut ville vi inte införa, utan i stället gynna sektorn genom tjänstemomssänkning. Men det tillhör den politiska heligheten att man inte hattar med system som satt sig om de inte är direkt skadliga. Det är inte rut i dagsläget. Det vore önskvärt att få med andra tjänster som cykelreparationer. Tjänstesektorn generar jobb.
Viktigaste arbetsmarknadsfrågan?
– Att möjliggöra för människor att utbilda sig flera gånger. Att få fler dörrar där man själv pekar på vilken utbildning man behöver av arbetsmarknadsskäl. I dag är det mer ”du är i den fasen, då har du inte rätt till utbildning eller du gick den utbildningen som ung, då kan du inte söka det här”. Det är farligt för en framtida arbetsmarknad.
Ni vill återinföra allmän högskolebehörighet på gymnasieskolans yrkesprogram.
– Det var en extrem otajmad reform när vi står inför en arbetsmarknad där flera dörrar måste stå öppna. Det här handlar om väldigt unga människor som ska jobba länge. När man väl fått rull på de högskoleförberedande kurserna vill regeringen låsa in folk igen.
Var det bra att driva ändrade turordningsregler för småföretag?
– Det var inte bra att reta upp fackföreningsrörelsen som har mycket sunda åsikter. Men då hade vi inte självförtroende, det var mer ”facken vågar vi inte prata med, de pratar ju bara med S”. Nu bjuder vi alltid in fack och andra organisationer. Men i sak fanns det mycket goda skäl. Vi behöver få ett klimat som är bättre anpassat för små företag.
Viktigaste frågan för dig på kongressen?
– Det är första kongressen efter ett val. Vi ska påbörja partidiskussioner, partiprogram, värderingar. Och mycket kommer att handla om våra trygghetssystem. Många känner att det hackar i sjukförsäkring och a-kassa.
Varför vill du bli språkrör?
– Det finns så mycket att göra i politiken när det gäller miljö. Jag tycker man ska våga söka sådana jobb när man ser dem. Inte börja med att fråga sig om någon annan är bättre lämpad.