Inget förhandlingsavtal för Pappers
Pappers kommer att bli helt utan förhandlingsavtal. När det nya industriavtalet är underskrivet kommer inte det gamla att ha någon funktion.
Det är Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe och Skogsindustriernas vice vd Per Hidesten överens om. De två arbetsgivarföreträdarnas inställning ska ses i ljuset av att Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg förklarat att Pappers fortfarande stöder det gamla industriavtalet och kan tänka sig att fortsätta använda det.
– Det är svårt att förstå vad Pappers menar – särskilt som de gick ut i konflikt förra året. Jag ser inga möjligheter att använda det gamla avtalet också, säger Per Hidesten.
– Om det nya avtalet undertecknas av de andra industriparterna kommer det inte att finnas något gammalt avtal, säger Anders Weihe.
Det är Skogsindustrierna som är Pappers motpart. Per Hidesten tänker sig att förhandlingarna med Pappers kommer ske utan förhandlingsavtal. Och om parterna inte lyckas komma fram till ett avtal utan konflikt blir det Medlingsinstitutet som får ta itu med parternas osämja.
Ingen av arbetsgivarföreträdarna ser någon möjlighet att skriva om förslaget till nytt avtal för att få med Pappers. Anders Weihe säger att Pappers har en annan uppfattning om industrins roll som löneankare och normbildare än vad som måste ingå i ett nytt industriavtal.
– Om de övriga skriver på förslaget till nytt industriavtal kommer vi att ha ett starkt avtal, anser vi. Men det är olyckligt och förvånande att Pappers inte skriver på med tanke på att de varit med och skrivit direktiven och varit med i förhandlingsprocessen, säger Per Hidesten.
– I någon mån försvagar Pappers nej. Vi hade velat att alla skulle stå bakom det nya avtalet, säger Anders Weihe.
Skogsindustriernas Per Hidesten tror inte det blir några problem för industrin att skapa ett lönemärke för den övriga arbetsmarknaden. Han hänvisar till förra årets förhandlingar då Pappers hade invändningar mot att Unionens och Sveriges Ingenjörers första uppgörelse skulle fungera som märke. Trots invändningarna gick det att etablera uppgörelsen som märke, enligt Per Hidesten.