Sysselsättningen i Sverige ökar med raska steg, tillväxten i svensk ekonomi är rekordhög och antalet förtidspensionärer minskar. De 40 000 nystartsjobben innebär att människor som varit långtidsarbetslösa nu åter har ett jobb att gå till. För de som varit arbetslösa runt ett år, erbjuds jobbcoachning, utbildning och praktik genom jobb- och utvecklingsgarantin (JUG).

Kritiken mot fas 3 har i delar varit hård och vi vill därför vara tydliga med att våra reformer inte är skrivna i sten utan alltid kan förbättras. Men även när kritiken är hård måste man orka lyfta blicken och se helheten. Alla de personer som har fått sysselsättning genom fas 3 och är nöjda, försvinner lätt i debatten när några få aktörer är oseriösa. Likaså Socialdemokraternas Sverige, som gömde och glömde människor genom att förtids­pensionera 140 personer om dagen.

För oss moderater står alltid den enskilda människan i centrum och därför är vi alltid måna om att motverka oseriösa aktörer. Arbetsförmedlingen har en viktig uppgift att kontrollera och kvalitetssäkra anordnarna. Detta uppdrag har skärpts och ambitionen är givetvis att upptäcka alla aktörer som är oseriösa.

De röda och gröna partierna har nu tagit initiativ i arbetsmarknadsutskottet till att stoppa fas 3, utan att presentera ett samlat alternativ. Det är en oseriös tillbakagång till passivitet som i många fall leder till ensamhet hemma vid köksborden. En tvärvändning bort från arbete och rätt in i utanförskap.

Politikens mål måste vara full sysselsättning och att se hur varje människa gör skillnad. Med aktiva insatser har alliansregeringen lyckats bryta den negativa trend som rådde på arbetsmarknaden innan 2006, då Socialdemokraterna satt vid regeringsmakten. Därför sätter vi aktiva insatser framför vänsterns passivitet. Genom bland annat fas 3 har många människor som tidigare gömdes och glömdes nu fått en meningsfull sysselsättning och kontakt med arbetsmarknaden. I en enkät till Arbetsförmedlingen uppger åtta av tio personer aktiva i fas 3 att de är nöjda. För dem som ännu inte fått jobb är målet att nå dit längre fram.

Det är ytterst viktigt att varje människa med arbetsförmåga får möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet. Vi kommer därför att fortsätta förnyelsen av arbetslinjen och utveckla verktygen till att själv bestämma över sitt egna liv. Så tar vi ansvar för jobben.

Lotta Olsson
riksdagsledamot (M), arbetsmarknadsutskottet

Hans Rotherberg
riksdagsledamot (M), näringsutskottet