Pappers säger nej till det nya industriavtalet. Beslutet fattades av förbundsårsmötet på eftermiddagen i dag.

– Det finns en del förbättringar, men försämringarna är betydande, säger Jan-Henrik Sandberg.

Den förbättring han i första hand vill peka på är det inte längre blir möjligt att avbryta en pågående konflikt.

Pappers ordförande förklarar att det trots detta finns tre skäl till att organisationen nu säger nej till förslaget till nytt industriavtal. Det är att det nya avtalet ska ha en prioriterad ställning, att kostnadsnormeringen ska vara så strikt och att partsgemensamma överläggningar införs.

– Att industriavtalet ska ha en prioriterad roll gör att det inte är förenligt med LO-samordningen, säger Jan-Henrik Sandberg.

Han säger att lönenormeringen i avtalet innebär en begränsning uppåt och att den gör att det inte går att ändra relativlönerna. Han har svårt att förstå dem som, likt IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä, säger att förändringar är möjliga.

– Enligt avtalstexten ska sådana ändringar inte vara möjliga. Vi tror inte på att skriva på avtal som säger något annat än det vi vill.

För Pappers innebär de partsgemensamma överläggningarna att industriavtalet ändras i grunden. Andra ska kunna lägga sig i Pappers förhandlingar.

– Det är en dramatisk förändring som vi avvisar. Vi är ett suveränt förbund och vill sköta våra förhandlingar själva, säger Jan-Henrik Sandberg.

Dessutom anser han att partsgemensamma överläggningar betyder en likriktning av avtalsrörelsen. Faran är att det först tecknade avtalet blir normerande när det gäller annat än lönen.

Jan-Henrik Sandberg förklarar att ingen på förbundsårsmötet förespråkade förslaget till nytt industriavtal.

– Det är viktigt att påpeka att vi står upp för det gamla avtalet till 100 procent. Och vi har inga planer på att säga upp det, säger Jan-Henrik Sandberg.

FAKTA

Kort om förslaget till nytt industriavtal
• En grundidé är att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska styra löneutvecklingen i Sverige.
• Avtalet har prioritet och andra avtal och samarbeten som parterna ingår måste vara förenliga med de gemensamma intressen som bär upp detta avtal.
• Industrins egna medlare, de opartiska ordförandena (opo), får en starkare ställning och en ordförande. Hela opo-gruppen ska samarbeta för att få fram avtal. Samtidigt ska industrifacken samarbeta, liksom alla arbetsgivarna i industrin.
• Opo förlorar möjligheten att avbryta en pågående konflikt, men får skjuta fram en varslad konflikt i högst 14 dagar.
• En part kan begära hjälp av opo för att få igång förhandlingarna om den anser att motparten inte försöker.
• För parter som inte blir klara i tid införs en skampåle: Det blir partsgemensamma förhandlingar med hela opo-gruppen samt företrädare för alla fack och arbetsgivarorganisationer. De som inte lyckats komma överens ska förklara sina ställningstaganden och redogöra för sin inställning till de avtal som finns färdiga.
• Om inget avtalsområde lyckats bli klar i tid ska alla parter och opo-gruppen sätta sig i diskussioner som protokollförs.
• Slutbudsmedling innebär att nämnd fattar ett bindande beslut i mer begränsade frågor.