Tjänstemännens andel av arbetskraften ökar. Det gör att de ska ha större betydelse när lönenivån sätts i nästa avtalsrörelse – åtminstone enligt arbetsgivarna och Unionen.

De två arbetsgivarorganisationerna Almega och Teknikföretagen har tillsammans med Unionen skrivit en rapport om de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen.

Resonemanget i rapporten bygger på förhållandena hos Teknikföretagens medlemmar och hos Almegas it- och telekomföretag. Bland de anställda på dessa företag ökar andelen tjänstemän. Och nu är 66 procent tjänstemän och tjänstemännen står för 75 procent av lönesumman.

– Det är rimligt att Unionens ställning stärks och Unionen skulle kunna få en större relativ tyngd vid märkessättningen, säger Daniel Lind, Unionens chefsekonom.

Teknikföretagens chefekonom Anders Rune säger att det är en utveckling som pågått länge och att den ökande andelen tjänstemän rimligen borde leda till att tjänstemännen får större betydelse i avtalsrörelsen.

Det är nytt att de två arbetsgivarorganisationerna skriver en rapport tillsammans med tjänstemännens fackförening. IF Metall har fått frågan om de vill vara med och utarbeta den här rapporten. Lars Ankarfjäll, pressombudsman hos IF Metall, säger att man tackade nej för att samma slags analyser tas fram inom ramen för industriavtalet och industrifackens ekonomer.

Unionens Daniel Lind säger att det handlar om att bygga en gemensam syn på de ekonomiska förutsättningarna för avtalsrörelsen. Det är till gagn för fackets medlemmar och för den långsiktiga konkurrensen. Den här rapporten kommer enligt honom att bli ett komplement till en rad ekonomiska rapporter inför avtalsrörelsen.

Teknikföretagens Anders Rune tillägger också att arbetsgivarna och IF Metall aldrig varit oense om den ekonomiska analysen inför någon avtalsrörelse.

Rapportförfattarna skriver att ekonomin vänt uppåt. Tillväxten väntas dock inte bli lika stor i år som förra året. Almegas Lena Hagman säger det handlar om en fortsatt uppgång men att det finns nedåtriskerna, som bland annat att råvarupriser stiger eller att oljepriset går upp till följd av att konflikten i Nordafrika sprids eller att de krisdrabbade länderna i sydeuropa inte klarar sina ekonomiska problem.

Rapporten är också en argumentation för att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara löneledande och sätta märke för alla andra löneavtal.

– Jag hoppas att rapporten ska vara en utgångspunkt för alla i avtalsrörelsen och att lönehöjningarna blir sådana att den internationellt konkurrensutsatta sektorn behåller sin konkurrenskraft, säger Lena Hagman.

Unionens Daniels Lind säger att förutsättningarna för lönehöjningar i alla fall är bättre än i förra avtalsrörelsen.