”Åtstramningen inte bara EU-kommissionens fel”
EU bidrar till att öka skillnaderna i Europa, hävdade flera fackliga röster i dag, tisdag, under ett rundabordssamtal på Europafackets kongress i Aten. Kommissionären László Andor försvarade sig dock.
– Jag tycker att det är orättvis att allt ansvar för åtstramningspolitiken läggs på EU-kommissionen, sa han.
Han pekade på att länderna själva hade ett ansvar för att underskotten i deras budgetar uppstått.
– Som Grekland, där vi är nu, de dolda till och med den verkliga omfattningen av skulden, sa László Andor.
Mot bakgrund av det så ansåg kommissionären att det var naturligt att EU kom med rekommendationer som bland annat handlade om att göra om det grekiska skattesystemet.
Flera av de fackliga företrädarna på kongressen hävdade dock att EU, genom bland annat europluspakten, bidrar till att öka inkomstskillnaderna. Den spanska fackbasen Candido Mendez tyckte att EU många gånger talade vackert om sina mål för den europeiska arbetsmarkanden men att verkligheten ofta blev en annan.
– EU-kommissionen agerar som Penelope, Odysseus fru, som väver på dagen men river upp sin väv på kvällen och nästa dag börjar om, sa han och tillade att inkomstfördelningen i EU-länderna har hamnat i obalans och att europluspakten kommer att öka ojämlikheten.
Gloria Mills, som leder Europafackets kvinnokommitté, hävdade också att krisen drabbat kvinnorna hårdare än männen.
– Kvinnors arbete värderas inte lika högt och de har dessutom fler otrygga anställningsförhållanden, sa Gloria Mills.
László Andor höll med om att det fanns allt för stora löneskillnader.
– Jag kan inte hitta någon motivering för de höga bonusar som media rapporterat om. Talang och ansvar ska premieras men ska en vd i ett företag ha en lön som är 500 gånger mer än en anställd?
Han pekade även på att vissa länder, som Grekland och Portugal, utmärker sig med att ha stora inkomstskillnader i sina ekonomier. Skillnaderna är även stora mellan länderna.
En person som föds i Litauen lever tolv år kortare än en som är född i Sverige.
– Och i flera av EU:s medlemsländer tjänar kvinnor 25–30 procent mindre än männen, sa han.
Trots det är den allmänna trenden sedan 30 år tillbaka, enligt EU-kommissionären, att inkomsterna i Europa jämnas ut. De indikatorer som finns för inkomstskillnader har dessutom inte visat på några större förändringar de senaste fem åren.
– Det är ingen ny fråga att det finns stora löneskillnader, sa László Andor som vill vidga frågan till att även handla om fattigdomen i Europa.
Ett av kraven från Europafacket har varit att EU ska införa en skatt på finansiella transaktioner, en så kallad Tobinskatt.
Där fanns en samsyn mellan EU:s kommissionär och facket.
– Min personliga åsikt, som jag aldrig dolt, är att det är en bra idé, sa han och applåderades då av delegaterna.