Slagord mot kongressen
Polisen radade upp sig utanför kongressbyggnaden i Aten då Europafacket inledde sin tolfte kongress i dag, måndag. På andra sidan av den trafikerade vägen stod ett hundratal högljudda demonstranter och protesterade.
– Vi vill inte ha er här! Byråkrater, skaldade demonstranterna.
Några kastade flygblad som singlade över delegaterna när de var på väg in i kongresshallen.
Åk hem Europafacksbyråkrater, stod det på flygbladen.
Det var det grekiska facket Pame – Alla arbetares militanta front – som stod bakom manifestationen. På deras program står bland annat klasskamp och ett enande av arbetarklassen.
Pame, som inte är med i Europafacket, är också kritiskt till de stora grekiska centralorganisationerna GSEE och ADEDY som Pame anser bidrar till försvaret av kapitalistiska produktionssystemet och dess exploatering av arbetare.
Norska LO-ledaren Roar Flåthen rykte på axlarna åt demonstranternas uppmaning om att åka hem.
– Det är en demokrati och alla har rätt att visa vad de tycker, sa han.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som också Europafackets avgående ordförande, öppnade kongressen.
Ledarna för GSEE och ADEDY hälsade sedan välkomna och talade om de oroligheter och neddragningar som Europa drabbats av på grund av den ekonomiska krisen. De uttryckte sin oro för det sätt som EU nu försöker strama åt sin ekonomi. Enligt dem får löntagarna betala ett allt för högt pris.
EU-kommissionären Viviane Reding gjorde från talarstolen sitt bästa för att överbrygga klyftorna mellan EU och den europeiska fackföreningsrörelsen.
– Om vi ska klara det måste vi hålla ihop, sa Viviane Reding och tillade att arbetsmarknadens parter har en viktig roll att spela för att rida ut de ekonomiska svårigheter som finns.
För bekämpa krisen måste det, enligt henne, till reformer som stärker ekonomiernas konkurrenskraft, och därför är det viktigt med breda uppgörelser.
När Wanja Lundby-Wedin sedan gick upp i talarstolen pekade hon på en rad frågor där facket är kritisk, bland annat för att facket har sidsteppats av EU.
– När pengar lånades till Irland och Grekland ignorerades den sociala dialogen. Det skedde direkt ingrepp i arbetsmarkanden i dessa länder, sa Wanja Lundby-Wedin.
Hon talade också med oro om EU:s lagstiftningsförslag samt den så kallade europluspakten.
– Förslagen är helt enkelt inte acceptabla, sa hon.
Det är EU-kommissionens planer på att införa en tajt ekonomisk styrning samt övervaka lönerna i medlemsländerna som Europafacket oroas över.
Europafackets avgående generalsekreterare, britten John Monks, har tidigare liknat förslagen vid ett expresståg som är på full fart mot facket. Oron är att EU kommer att ta större makt över lönebildningen.
En stor del av kongressen kommer att handlar om hur facket ska möta de EU-förslag som lagts.