Transport ratar industriavtal
Transport anser att förslaget till nytt industriavtal kommer leda till ökade löneskillnader och att LO:s avtalssamarbete kommer i andra hand. Därför reserverade sig facket mot LO:s positiva syn på förslaget till nytt industriavtal.
– Texten i förslaget säger tydligt att industrifacken ska prioritera industriavtalet framför andra samarbeten. För oss måste samordningen inom LO vara prioritet ett, men enligt det här avtalet kommer LO-samordningen i andra hand, säger Martin Viredius, tredje vice ordförande hos Transport.
I går förklarade LO:s styrelse att de anser att förslaget till nytt industriavtal går att kombinera med LO-samordningen. Mot detta reserverade sig Transport.
– Det blir en allmän maktförskjutning till industrins fördel. Normeringen leder till låga lönepåslag i övriga branscher medan industrin under goda tider får löneglidning och bonusar. Det ökar skillnaderna i samhället, säger Martin Viredius.
Det var bara Transport som reserverade sig, men flera LO-förbund var kritiska. Byggnads ordförande Hans Tilly håller inte med majoriteten i LO-styrelsen, men han vill inte ge några kommentarer utan ställer sig bakom beslutet i LO-styrelsen.
– Jag är inte odelat positiv. Förslaget till nytt industriavtal kan försvåra LO-samordningen. Det handlar om att industriavtalet ska ha prioritet och om kostnadsramen, säger Magnus Pettersson, andra ordförande hos Fastighets.
Han förklarar att skrivningen om att industriavtalet ska ha prioritet måste innebära att det ska ha prioritet framför något annat som LO-samordningen. Dessutom pekar han på att industrins normering kan göra att det blir svårt att genomföra lönesatsningar på olika grupper.
Två av LO:s industrifack, Pappers och GS, deltog inte direkt i förhandlingarna om det nya industriavtalet. GS är i huvudsak positivt medan Pappers inte vill uttala sig.
– Vi kommer att ta ställning till om vi ska skriva på eller inte på vårt förbundsstyrelsemöte och på vårt förbundsårsmöte, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.
Tommy Andersson är vice ordförande och avtalssekreterare hos GS. Han säger att det nya avtalet innebär en tydligare samverkan och att opo får större befogenheter. Det tycker han är bra och hänvisar till att opo i den förra avtalsrörelsen inte ville ta i frågor som inte rörde lön.
– Det är en förbättring att opo inte längre kan avbryta en pågående konflikt, säger han.
GS är dock kritiskt mot de nya partsgemensamma överläggningarna, som innebär att hela opo-gruppen och alla parter i industrin dras med i diskussionerna på ett avtalsområde när parterna har svårt att komma överens. Men invändningarna är inte så starka. Det är en förändring GS kan leva med.
– Vi prioriterar inte industriavtalet framför LO-samordningen och för oss är det viktigt att kunna göra förändringar av relativlönerna, säger Tommy Andersson.
Hotell och Restaurangs ordförande Ella Niia berättar att LO-styrelsen fick det nya förslaget först på mötet igår.
– För första gången fick vi en enhetlig bild. Och vi fick förklarat för oss att det här avtalet inte ska vara rättsligt bindande utan mer ses som en avsiktsförklaring från parterna i industrin, säger hon.
Hon säger att förklaringarna IF Metalls ordförande Stefan Löfven gav var lugnande.
Flera av förbundsordförandena tog fasta på att försäkringarna från IF Metall att industriavtalet inte ska påverka LO-samordningen och att det även i fortsättningen ska vara möjligt att genomföra satsningar på lågavlönade och på kvinnodominerade branscher.
– För oss är LO-samordningen det absolut viktigaste och det är alldeles nödvändigt med relativförändringar av lönerna. Sanningens minut kommer när vi ska klara ut LO-samordningen, säger Lars-Anders Häggström, ordförande för Handels.
Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund har en liknande inställning.
– LO har sedan 2007 satsat på jämställda löner och vi vill fortsätta med det för det har varit framgångsrikt, säger hon.
Målarnas ordförande Lars-Åke Lundin är ovillig att kommentera förslaget till nytt industriavtal – det är ju något för parterna i industrin. Han förklarar dock att han står bakom LO-styrelsens uttalande och tillägger:
– Om det visar sig att industriavtalet påverkar LO-samordningen får vi ändra oss, säger han.
I LO-styrelsens uttalande slås fast att LO-samordningen är det viktigaste för att uppnå rättvisa, jämlikhet och jämställhet på den svenska arbetsmarknaden.
– Vi gör bedömningen att förslaget till nytt industriavtal går att förena med LO-samordningen. Det är positivt att ett nytt industriavtal är på gång. Det skapar stabilitet för lönebildningen och för LO-samordningen, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.
Han säger dock att LO får ompröva sin inställning om industrins parter på något vis agerar så att LO-samordningens möjligheter begränsas.