Arbetsgivarnas reaktion på förslaget till nytt industriavtal är enbart positivt. Förväntan är att lönenormeringen ska bli starkare.

– På arbetsgivarsidan är samsynen större om att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska sätta märke och att märket inte ska vara ett golv för andra. Därför blir debatt hos oss enklare, säger Christer Ågren, vice vd hos Svenskt Näringsliv.

Han ser det nya förslaget som en utveckling av det gamla och att parterna lärt sig av de problem som funnits tidigare. Han tänker särskilt på de nya reglerna för förhandlingar som syftar till att teckna nya avtal och att undvika konflikter.

– Det ska bli spännande att se hur reglerna fungerar, säger han.

Christer Ågren tror inte att Teknikföretagen kommer få en mer dominerande ställning på arbetsgivarsidan om förslaget förverkligas. Det kommer inte att bli någon skillnad eftersom arbetsgivarna är överens om att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska styra löneutvecklingen.

Inte heller Almegas vd Jonas Milton tror att Teknikföretagen kommer att få en alltför dominerande ställning.

– Vi ser det inte på det viset. För oss handlar det om samarbete mellan arbetsgivarorganisationerna, säger han.

Jonas Milton tycker förslaget är bra och att det behövs en ersättning för det gamla industriavtalet, eftersom det var sönderkört. Jonas Milton säger att industrins löneuppgörelse inte blev märke för andra utan golv och det utvecklades fyra–fem olika märken.

– Nu finns ett tydligare märke uppställt och det är bra för vår del. Det står inte strid med vår strävan efter decentraliserad lönebildning utan går bra att förena, säger Jonas Milton.