Kartläggning skapar tillit
LO och Svenskt Näringslivs kartläggning av hur turordningsreglerna inom las fungerar kan – beroende på resultatet – komma att bilda skola för hur relationer byggs eller återuppbyggs.
Det gemensamma arbetet har pågått ett par månader och verkliga erfarenheter från flera branscher har samlats in. Och även utan ett presenterat slutresultat förefaller metoden vara en väg som leder framåt mot mer av förtroende och tillit – och mindre av plakatpolitik och högljutt skrikande på varandra.
För den som ser förhandlingar som vägen till en förändring av verkligheten är den talande tystnad som omger den här kartläggningen hoppingivande. I förlängningen kan kanske modellen utvecklas till att omfatta fler områden.
Det viktigaste på kort sikt är sannolikt inte att med hjälp av något eller några exempel ur kartläggningen slå motparten i huvudet och skrika: ”vad var det vi sa”. Om så sker är sannolikt den gemensamma kartläggningen slutet på något, och inte början till något nytt.
Självklart hittar både fack och arbetsgivare stöd i kartläggningen för åtminstone delar av sin tidigare retorik. Allt annat skulle vara en knallsensation. Men det gäller att handskas varsamt med eventuella framgångar.
Finessen med kartläggningen är att verkliga problem kan identifieras och i ett senare skede lösas utan att lagstiftningen behöver förändras. Samma kartläggning kommer också med största säkerhet att visa att turordningsreglerna fungerar bekymmersfritt på en lång rad områden.
Bortom den snart avslutade kartläggningen av turordningsreglerna väntar fler stridsäpplen på att utsättas för samma arbetsmetod. Gemensam kartläggning kan därför bli den nyckel som öppnar för framtida förhandlingar.
Men till skarpt förhandlingsläge återstår en hel del. LO och Svenskt Näringslivs gemensamma arbete kan för närvarande sägas vara ett försök att långsamt bygga upp den brist på förtroende och tillit som raserats under en följd av år. Den senaste svåra motgången var när huvudavtalsförhandlingarna avbröts av arbetsgivarna i mars 2009.
Fortsatta kartläggningsinsatser – till exempel av hur dagens rehabiliteringskedja fungerar och hur omställning sker – kan dock långsamt bana väg för en ny förhandlingsrunda om det regelverk som återfinns i ett nytt huvudavtal.
Men först sedan den förestående avtalsrörelsen 2011/2012 klarats av och en ny LO-ledning valts på försommaren 2012 finns det förutsättningar för att eventuellt gå från kartläggning till förhandlingar. Avgörande blir hur förarbetet sköts.