Säga upp kabinanställda över 60 var åldersdiskriminering
Det var fel av SAS att upprätta turordningslistor där personer över 60 år sades upp. De kabinanställda har utsatts för åldersdiskriminering, slår Arbetsdomstolen fast i en dom i dag.
– Jag har jobbat i 41 år och det känns väldigt tråkigt att inte arbetsgivaren ser mer till personer. De ser till kronor och ören naturligtvis, men det finns arbetstagare som trofast har ställt upp för dessa kronor och ören i decennier, säger Carina Bildstein Hagberg, en av de uppsagda som anmälde uppsägningarna till Diskrimineringsombudsmannen.
Arbetsdomstolen slår i dag fast att hon och hennes 25 kolleger har blivit utsatta för åldersdiskriminering. SAS döms att betala 125 00 kronor till var och en av dem i diskrimineringsersättning och allmänt skadestånd.
Det var i fjol som SAS sa upp 49 kabinanställda, 60 år och äldre, på grund av arbetsbrist. Det innebar stora avsteg från turordningsreglerna i las. Tanken från ledningen, som också fackklubben SCCA (en del av Unionen) godtog, var att dessa personer ändå skulle få sin försörjning tryggad, eftersom de enligt avtalet hade rätt till full tjänstepension.
Det spelar ingen roll att SAS var överens med kabinpersonalens klubb, SCCA, om en turordningslista som skulle vålla minst skada, ansåg DO, som stämde företaget.
– Det är viktigt med öppenheten, man kan inte ha slutna möten och kalla förhandlingar för taktik, det måste vara korsdrag, säger Carina Bildstein Hagberg, strax efter att hon fått besked om domen, och riktar sin kritik både mot före detta arbetsgivaren och facket.
DO drev ärendet för 25 anställda, men har senare fått in fler anmälningar från de uppsagda. Dessa har blivit vilande i avvaktan på dom.
Domstolen anser att SAS brutit mot både diskrimineringslagen och lagen om anställningsskydd i en och samma handling, uppsägningarna. Därför finns ingen anledning till två belopp. DO hade yrkat på en diskrimineringsersättning om 400 000 kr och ett allmänt skadestånd om 100 000 kr till var och en.
DO:s begäran om ett förhandsbesked från EU-domstolen avslås. Av ”ringa betydelse” anser domstolen och tilldömer SAS och Flygarbetsgivarna att dela på DO:s rättegångskostnader. Enligt DO behövdes detta bara om AD ansåg att det skulle kunna vara fråga om indirekt diskriminering.
Fotnot: Läs mer om Carina Bildstein Hagbergs nya jobb i LO-Tidningen på fredag, där såg företaget 62-åringens kompetens, anser hon.