DO lämnar över till facket
Diskrimineringsombudsmannen (DO) ryter ifrån. Från och med i måndags avslutar myndigheten alla anmälningar där anmälaren är med i ett fackförbund. Det är fackens uppgift att driva ärenden där medlemmar upplever särbehandling.
Egentligen är det inget nytt. Det står klart och tydligt i lagtexten att det i första hand är fackförbundens uppgift att driva ärenden när medlemmar upplever diskriminering, och föra deras talan vid en eventuell rättegång.
Många har ändå anmält sådana fall direkt till DO. Som visserligen bollat över till facken, men ärendet har också legat kvar som ett oavslutat fall hos myndigheten. Vilket har förvirrat för den som anmäler, som inte riktigt vet vem som driver ens ärende.
– Det är inte så att vi inte vill driva sådana ärenden. Men det blir tydligare var ansvaret ligger. Självklart kommer vi via brev informera anmälaren om att vi avslutar deras ärenden här. Men anmälaren kan återkomma till oss, precis som det alltid varit, säger Therese Östmark som är vikarierande chef för DO:s arbetslivsenhet.
Om ens fack inte väljer att driva ärendet kan man alltså vända sig till DO med en ny anmälan. Men det kräver ett skriftligt beslut från förbundet om att det väljer att inte gå vidare, som ska skickas med den nya anmälan till DO.
Therese Östmark berättar att ärenden har legat öppna hos DO i flera år för att myndigheten inte fått besked från facket om vad som händer.
– Facken gör ofta en bra utredning. Men visst, vi har ett smalare område och har därför kanske mer kunskap där man kan se något som facket inte uppmärksammat. Klart vi vill att facken ska driva mer diskrimineringsfall. Särskilt när det gäller aktiva åtgärder.
Aktiva åtgärder är den del av diskrimineringslagen som handlar om att förebygga osakliga skillnader i arbetslivet genom att till exempel genomföra lönekartläggningar.
Den som inte är med i något fackförbund kan fortfarande anmäla direkt till DO.