Hotell- och restaurangfacket är positivt till sänkt restaurangmoms. Men reagerar inte alls mot att S-ledaren Håkan Juholt spolar förslaget om halverad moms på restaurangtjänster.

– Frågan är inte lätt. Vi har haft en ambivalent inställning genom åren, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket (HRF).

– I det jobbprogram vi tagit fram tillsammans med SHR (Sveriges hotell- och restaurangföretagare) talar vi om ”harmonisering” av momsen. Inte om sänkt moms.

I dag betalar kunden 12 procents moms på en färdig toast Skagen i mataffären, men 25 procents moms om hon beställer samma smörgås på en restaurang.

Den skevheten har Hotell- och restaurangfacket ofta påtalat och kritiserat. Det är viktigt att restaurangbranschen inte har sämre villkor, enligt facket.

Av det skälet ställde sig HRF positivt när de rödgröna i valrörelsens slutskede föreslog halverad moms på restaurangtjänster, en reform som bedömdes kosta drygt fem miljarder kronor.

I sitt första majtal i Falun valde så den nye S-ordföranden Håkan Juholt att överge reformen.

– Enligt riksdagens utredningstjänst skulle sänkt restaurangmoms ge ungefär 3 000 jobb i restaurangnäringen och göra en toast skagen lite billigare, sa Håkan Juholt. Och visst skulle det vara trevligt. Men samma summa pengar skulle ge 9 000 lärartjänster. Det är där valet står.

HRF bannar inte Juholt för partiets omsvängning.

– Absolut inte, säger Ella Niia. Hon påminner än en gång om att förbundet krävt harmonisering av momssatserna – inte sänkt restaurangmoms, trots att den hållningen ledde till kritik från både krögare och de egna medlemmarna under valrörelsen.

Men samtidigt kommer HRF att ställa sig positivt till sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster vid ett extra styrelsemöte i morgon, tisdag.

Inför valet drev även Alliansen frågan om sänkt restaurangmoms, och i mars lade en statlig utredning – på regeringens uppdrag – fram ett förslag om sänkt moms från 25 till 12 procent. Det är det förslaget ska HRF yttra sig om. Och yttrandet, som förbundsstyrelsen alltså behandlar i morgon, landar i en positiv inställning.

– Men inte på den grunden att det är jobbskapande, betonar Ella Niia.

– Utredningens beräkningar, som pekar på 6 000 nya helårsjobb i branschen, är mer teoretiska än verklighetsbaserade. Regeringens utgångspunkt att det är skapar jobb, som också var de rödgrönas före valet – den ger vi inte mycket för.

– Däremot har vi tagit till oss att vad företagen säger: att de har små marginaler, och att sänkt moms kan leda till ökad ekonomisk stabilitet. Vilket gynnar våra medlemmar. Vi tror också att risken för ekonomisk brottslighet skulle minska.

Eva Östling Ollén, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) är däremot kritisk.

– Det är anmärkningsvärt att Håkan Juholt och Socialdemokraterna väljer att svika sina löften om restaurangmomsen, säger Eva Östling Ollén, som är övertygad om att reformen skulle skapa många nya jobb.

Fotnot: Utredningsförslaget om sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster finns i SOU 2011:24.