Invandrare på rätt ort får jobb
Hur snabbt nyanlända invandrare får jobb beror på vilken kommun de bosätter sig i. Den slutsatsen drar nationalekonomen Maria Mikkonen i en doktorsavhandling om invandrarnas villkor på arbetsmarknaden.
För ett halvår sedan tog Arbetsförmedlingen över ansvaret för nyanlända invandrare från kommunerna. En tanke bakom reformen är att låta nyanlända invandrare bo där jobben finns – inte som tidigare orter där det finns gott om bostäder men ont om jobb.
– Handläggarna på Arbetsförmedlingen tycker att tanken är god – men risken är i stället att bostadsbristen blir problemet. Frågan är hur man ska motverka det, säger Maria Mikkonen.
I morgon disputerar hon på Linnéuniversitet i Växjö. Hennes forskning bidrar till ny kunskap om invandrare på arbetsmarknaden och hur integrationen kan förbättras.
Hon har bland annat jämfört data om 140 000 svenskfödda och 16 000 invandrare. I båda grupperna återfinns människor som blev uppsagda och arbetslösa i mitten av 1980-talet och människor som hade jobbet kvar.
Kartläggningen av arbetslösa visar att fler invandrare än svenskfödda blev sjuka. Slutsatsen grundas på ett stort antal diagnoser.
– Det är diagnoser som avser stressrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och sjukdomar som orsakas av alkohol och tobak, berättar Maria Mikkonen.
Hon anser att det är viktigt att identifiera de grupper som far mest illa vid uppsägningar så att man kan sätta in extra åtgärder för att stötta dem.
Hon har också studerat flyktingar från det forna Jugoslavien, i första hand Bosnien, som kom till Sverige under kriget på Balken i början 1990-talet. Den andra invandrargruppen, de som blev arbetslösa på 80-talet, består främst av arbetskraftsinvandrare. Den största gruppen kommer från Finland.
Forskningen visar att högutbildade är mer flyttbenägna än lågutbildade att arbetslöshet ökar benägenheten att flytta. Ändå tycks en flytt inte påverkar individens situation på arbetsmarknaden i någon större utsträckning.
Män som hade flyttat tjänade mindre vid den undersökta periodens slut än män som stannade kvar på samma ort.