Två företag har kvar ackordet
Bara två renhållningsföretag i Stockholm betalar ackordslöner – Liselotte Lööf och norska Reno Norden. Där arbetar 70 sopgubbar.
Att lönesystemet finns kvar beror enbart på sopgubbarnas enighet och fackliga styrka. Arbetsgivarna vill bli av med poänglistan.
Växande sopberg har fått dem att tänka om. Vilda strejker eller bokstavstolkning av arbetsmiljölagen har varit sopgubbarnas vapen.
Trots kampviljan arbetar allt färre sopgubbar på ackord. Förra året försvann poänglistan i två grannkommuner till Stockholm – Lidingö och Sundbyberg – och i stadsdelen Kungsholmen i Stockholms innerstad.
En upphandling, en AD-dom och en konkurs var orsakerna bakom.
AD-domen kom i februari året och gällde tolv sopgubbar som var anställda av sopföretaget Liselotte Lööf. Domstolen gav företaget rätt att säga upp sopgubbarna efter en upphandling, anställa dem på nytt och ändra arbetsvillkoren på vägen.
Sopgubbarna svarade med att följa arbetsmiljölagen till punkt och pricka med växande sopberg som följd. Det slutade med att Liselotte Lööf tvingades backa – domen till trots.
Däremot tog Ragnsells domen till intäkt för att avskaffa ackordet i Sundbyberg. Fyra sopgubbar fick sänkta löner. Tre av dem sade nej och blev uppsagda.
Ingen tror att ackordslönerna kommer att försvinna på de två återstående företagen i Stockholm som en följd av den här avtalsrörelsen – hur det än går.
I stället fruktar sopgubbarna nästa upphandling. Vid varje upphandling blir de uppsagda och får söka sina gamla jobb på nytt. Då är löner och anställningsvillkor i fara – något som har lett till ett par vilda strejker.
Nästa upphandling startar inom kort. Sex områden i Stockholm, varav tre i innerstaden, ska handlas upp. Då är löner och anställningsvillkor i fara igen.