Bråttom med ny politik
Förra partiordföranden Mona Sahlin, efterträdaren Håkan Juholt och nyvalda partisekreteraren Carin Jämtin sjunger Internationalen vid kongressens avslutning.
S-kongressen har givit partiet ny energi. Nu brådskar det att arbeta fram ny politik, först och främst en sammanhållen strategi för fler jobb, anser ledande socialdemokrater.
”Nystart” var rubriken för den kongress som Socialdemokraterna avrundar i dag, söndag. Och trots att ingen ny politik har tagit form blev kongressen den knuff som partiet behövde, anser Anna Johansson, socialdemokrat från Göteborg som har lett Socialdemokraternas kriskommission.
– Håkan Juholts tal gav en rörelse framåt. Dels genom sitt innehåll, men framför allt genom anslaget. Plötsligt en stolt sosse som visar lust och glädje. Det är viktigt, vi som jobbar med det här måste få känna att det är kul, säger Anna Johansson.
– Efter det ledarlösa tillstånd som rått efter valet finns ledning och riktning i partiet, anser Robert Nord, kongressombud från Stockholms län.
Kongressombuden väntar sig nu att arbetet att utveckla partiets politik, som stått stilla i väntan på partiledarvalet, ska ta ny fart. Men i vilka former det ska drivas är något oklart.
Den programkommission som ett nytt partiprogram kan bli ett forum, mötet med partiets förtroenderåd hösten 2011 ett annat. Lena Hallengren pekar på riksdagsarbetet som en motor: Där tvingas partiet snart sätta ner foten i en rad frågor. Nyvalda partisekreteraren Carin Jämtin lovar bland annat att hitta fasta former för att fånga upp LO:s, TCO:s och Saco:s idéer om sysselsättningen fortlöpande.
Men en spridd uppfattning bland kongressombuden är att politiska förslag blev klara på tok för sent inför valet 2010, delvis en följd av att det rådslag som inleddes efter valet 2006 tog för lång tid. Det misstaget har Socialdemokraterna inte har råd att upprepa. Därför kanske inte arbetsgrupper, där en fråga låses lång tid för att sedan bli definitivt ”klar”, är modellen.
– Vi behöver en fortlöpande dialog, ett samtal som pågår hela tiden, anser Ebba Jansson, kommunpolitiker i Botkyrka.
– Delar av politiken måste vara klar tidigare än 2013, fastslår IF Metalls ordförande Stefan Löfvèn. Allt behöver inte göras nytt. Men i jobbfrågan hade vi bara enskilda förslag, ingen samlad strategi, och det såg väljarna.
– Regeringen är ointresserad av sysselsättningspolitik, vi kan ta initiativet. Vi måste vara på hela tiden. Vår innovationsstrategi är bra, men vi behöver utveckla hur efterfrågan på arbetskraft ska stimuleras. Och visa hur vi ska utveckla både tjänstesektorn och industrin som varandras förutsättning – det finns ingen motsättning mellan dem.