(S)tormvind i partitoppen
Som spontan känslomänniska kan Håkan Juholt bli en stark kontrast till den kontrollerade och taktiskt medvetne Fredrik Reinfeldt.
– En väldigt engagerad och passionerad människa. Han går ofta på ren magkänsla, säger Jussi Gröhn, ombudsman i LO-distriktet Sydost, när LO-Tidningen frågar honom vem Socialdemokraternas nyvalde ordförande är.
– En stormvind. Han har temperament, det kommer fler att upptäcka, säger Annika Nordgren Christensen, miljöpartist som känner Håkan Juholt från sina år i riksdagens försvarsutskott och försvarsberedningen.
”Med Juholt svänger Socialdemokraterna åt vänster”, har kommentarerna lytt sedan valberedningen föreslog honom som partiledare den 10 mars.
Men det är en missuppfattning, som bottnar i just det juholtska temperamentet, säger personer som känt honom länge.
– Håkan är den mest efterfrågade riksdagsledamoten då vi i LO-distriktet ordnar träffar med politiker på arbetsplatserna, säger Jussi Gröhn. Han lyssnar, frågar och blir tokrasande då han får höra om orättvisorna i arbetslivet.
– Han väjer inte för ord som solidaritet och rättvisa. Det är väl därför man lätt placerar honom långt till vänster första gången man hör honom, förmodar Annika Nordgren Christensen.
Vid närmare betraktande finns Håkan Juholt, i den mån man alls kan placera honom, i ”den klassiska, pragmatiska socialdemokratiska mittfåran”, enligt Annika Nordgren Christensen. Pragmatism är en egenskap hos Juholt som också borgerliga politiker nämner, bland dem centerpartisten Anders Svärd, men också Åke Svensson, vd i Teknikföretagen.
I någon mån kan det bero på att försvarspolitiken, som Håkan Juholt arbetat med ända sedan han valdes in i riksdagen 1994, till vardags handlar om förbandsnedläggningar och materialinköp snarare än ideologisk kamp. I riksdagen har Håkan Juholt också varit en tydlig företrädare för sin region. Senaste motionen till riksdagen från Håkan Juholt, daterad 25 oktober 2010, kräver fler statliga jobb till Kalmar län.
Ändå är Håkan Juholts politiska erfarenhet varken smal eller provinsiell. Hans internationella engagemang sträcker sig många år bakåt i tiden. Bland annat har han arbetat i över tio år för att stödja den demokratiska oppositionen i Vitryssland tillsammans med socialdemokraten Tormod Nesset i Oskarshamn.
I det egna partiet har Håkan Juholt imponerat med sitt sätt att gjuta liv i trötta lokala organisationer. Anne-Marie Lindgren vid Arbetarrörelsens tankesmedja beskriver hur lokalt förtroendevalda kommit till möten med dåvarande partisekreteraren Juholt i dyster sinnesstämning, men gått hem med ny energi och ett leende på läpparna.
– Jag var själv med när Håkan gick baklänges över hela Ölandsbron, säger Jussi Gröhn.
– Han hade slagit vad om att vi aldrig skulle bilda en SSU-klubb på Öland, som är ett starkt centerfäste. Det var förstås rätt tändvätska, och efter några månader var en klubb igång. Håkan hade ont i benen i veckor efteråt, det var visst de långa nedförsbackarna som slet.
På motsvarande sätt har Håkan Juholt nu lovat att raka av sig mustaschen när han och partistyrelsen ”har uppnått ett gemensamt mål”. Vilket allmänt har tolkats som att mustaschen ryker om Socialdemokraterna vinner valet 2014.
Om Fredrik Reinfeldt skulle gå baklänges över Ölandsbron eller ej må vara osagt, men att han och den nye S-ledaren är av olika sort är uppenbart . Eller om Reinfeldt kunna yttra vad Håkan Juholt säger om sig själv i en intervju i nästa veckas nummer av tidningen Vi:
– Här är jag, en Åsa-Nisse, en bondlurk, en som bara kan lyssna på Elvis och har mustasch. Men en dag kommer ni att hitta det andra i mig.